odvětrání case

Co se jinam nehodí pište sem
Mike.S
Kontaktovat uživatele:

odvětrání case

Příspěvek od Mike.S »

mám problém, poslední dobou se mi začal počítač sám od sebe vypínat, většinou to bylo, když hrál malý jakoukoliv hru náročnější na grafiku, v systémovém logu jsem zjistil, že to dělá grafika :cry: , první co jsem udělal bylo vysát všechen prach z bedny, kua ale že ho tam bylo, moc to nepomohlo, SW CPUID Hardware monitor jsem zjistil, že mi teplota GPU vyleza kolikrát až na 126°C při zátěži, bez zátěže kolem 60°C což je taky docela dost, uvažuju o odvětrání celé bedny podle následujícího článku :arrow: http://pctuning.tyden.cz/navody/zaklady ... ac?start=4 koukl jsem do bedny a otvory pro větráky mám, jenom trochu upravím přední panel a půjde to (chtěl bych dát 2x 80x80 větráky) ale mám problém, mám základní desku MSI K9N Neo s chipsetem NVIDIA nForce 550 a nevím kam na tu desku mám zapojit ty větráky, chtěl bych koupit s regulací otáček (se 3 dráty), ale kam s nima? poradí mi někdo pls?
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
..........Holden Zafira|1.8 16V|Z18XE|by Mike.S.........
Reklama

Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Re: odvětrání case

Příspěvek od Mike.S »

jo ještě jsem zapomněl napsat co je to za grafiku, ATI Radeon X1600 Series, 256 MB
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ »

Zdar, co se tyce ventilatoru, tak pokud to dovoli case, dal bych tam vetsi (kvuli kravalu). Jinak je muzes pripojit but na primo http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 90BM0007W3, nebo pres nejaky externi regulator otacek http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N000000B5W. Mno a pokud mas jeste na desce volne konektory tak potom tam. Jinak co se tyce vycisteni, tak vysavac je na prd, lepsi je to poradne profouknout konpresorem ci stlacenym vzduchem ve spreji. Dalsi vec, co docela prehriva pocitace je vyschla teplovodiva pasta mezi chladicem a cipem, neco jako http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N2AF000P50. Dale bych spise jeste doporucoval vymenit chladic graficke karty, ale zalezi jak moc tiche to chces mit, protoze originaly byvaji vetsinou hlucne a casem se to zhorsuje.
Obrázek

Obrázek

Opel Zafira 1,8 92kW (Z18XE) 2000 Edition-Obyvak na uteku
Skoda 100 (722)-Muj stary dobry verny pritel na ktereho nedam dopustit
Skoda Fabia Combi 1,4MPi-S ni uz to neni tak squleee jako s S100
adam09
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam09 »

Já bych asi taky volil regulátor otáček třeba taky TADY a můžeš to krásně regulovat . Ale taky chce promyslet jestli bedna je dost velká a stačí se vzduch z bedny odvádět.

S těmi větráky má kolega HerryCZ pravdu čím větší tím lepší a tišší.
[color=red][size=100][b][u]>>>DIAGNOSTIKA Kladno,Praha kdyby tak SZ<<<[/u][/b][/size][/color]

PRODEJ moje coupe Z22SE

https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=40&t=22659&p=384981#p384981
Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.S »

tak jsem na desce našel jednu volnou "přípojku" pro větrák s regulací a vyplynula mi teď otázka, který z těch dvou má dát na tu regulaci, ten co fičí do bedny studený luft nebo ten který jej z ní odvádí :twisted: myslím si, že studeného luftu není v bedně nikdy dost, proto bych ten přední dal natvrdo na zdroj pomocí redukce z 3pinového na 4pinový molex a zadek bych nechal na regulaci nebo raději naopak aby se z bedny odvětrával teplý luft co nejvíc a studený se přiváděl podle "potřeby"? kua to je dilema :(

tady je ten obrázek s volným konektorem pro větrák:
Schránka-1.jpg
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ »

Mno, ja bych asik volil predni regulovany a zadni naplno, je dal a pujde mene slyset.
Obrázek

Obrázek

Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.S »

tou teplovodivou pastou jsem si pomohl 8) teplota GPU klesla při zátěži ze 126°C na 99°C, sice futr nic moc, ale aspoň nějaké zlepšení

o hluk mi ani tak moc nejde, jsem docela hlučná rodina, takže nějaké 2 větráky navíc nás nerozhodí, spíš mi jde o lepší efekt chlazení
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ »

Jsem rad, ze alespon nejak. Jinak je pomerne velky rozdil v pastach co koupis.
Obrázek

Obrázek

Mojmec11
Bydliště: Kdysi okolí Třebíče, teď Jižní Čechy,vesnice,okna na všecky strany

Příspěvek od Mojmec11 »

Do desky můžeš zapojit až 3 ventilatory jsou označeny na obrázku,CPu fan(procesor),měl by mit regulaci automatickou(nastaveni v Biosu),nebo pomocí programu k desce(dle výrobce,machři jsou na to u MSI),nebo nějakého jiného externího programu.
Další konektory jsou SYS fan 1,NB fan1,tam už ale nemusí fungovat regulace na 3 drátový vetrák.Podívej do manualu.
Jako první bych samo zkontroloval pastu pod cpu,větrák ve zdroji(už mi odešly 3 za rok)prostě se zadřely,popř. koupit lepší chladič než je standartně dodávaný.Chladič je základ.Já měl na AMD 939 0.8kg poctivý mědi se 4 heatpipe a uchladil to i bez větráku. 8)
Ohledně velikosti větráku větší,pomalejší=víc adidas :mrgreen: ,pokud máš menší díry,daj se koupit redukce.
koukám,že máš AMD am2,já mám taky,Athlon 64 X2 4600+ 2.41GHz,chadím ho standard chladičem a používám sadu softwaru na taktování cpu(vše od AMD,když tak pisni pošlu ti co je třeba),bez zátěže jede na 1GHz,šetří a netopí a jak je potřeba zabere.Při surfování pc skoro neslyším,větráky jedou na min otáčky.
Grafika GeForce 7900 GS PCIexpres,odebráno tovární chlazení s hlučným větrákem,namontován oboustraný hliníkový pasiv se 2 heatpipe,chadí v pohodě,při náročných hrách na něm udržím ruku při otevřené skříni,pokud ji zavřu a vzduch proudí jak má tak teplota nevyleze nad 35°C při 20°C okolní teploty.
Na předku skříně mám malý 8cm 12V větrák napájený 5V,nehučí a chladí 2 HDD,redukce se dají koupit nebo udělat,vzadu pomalý regulovaný 12cm,to samé ve zdroji.
Taky něco může dělat pořádek ve skříni,smotané a poskládané kabely,aby nevadily proudění vzduchu.Tohle je jen moje zbožné přání,páč toho mám v bedně tolik,že už se tam skoro víc nevejde. :lol: :lol:
na požádání můžu něco nafotit.
Astra 1.6 16v 74kW,X16XEL,Caravan sport,"stříbrná sršeň" z Itálie
Astra 1.8 16V,Caravan,"stříbrná sršeň" z Německa - už jen jako zdroj náhradních dílů.
[color=#0000FF][b]Diagnostika OP-COM Dačice a okolí,ceny lidové,vytáhnu z vašeho auta všecky data- pak je na vás,co s nima uděláte[/b][/color] :lol:
Mojmec11

Příspěvek od Mojmec11 »

Pastu používám obyčejnou stříbrnou,sice vodivá,ale dneska už maj procesory deklíky takže už skoro nemá co zkratovat.
Astra 1.8 16V,Caravan,"stříbrná sršeň" z Německa - už jen jako zdroj náhradních dílů.
[color=#0000FF][b]Diagnostika OP-COM Dačice a okolí,ceny lidové,vytáhnu z vašeho auta všecky data- pak je na vás,co s nima uděláte[/b][/color] :lol:
Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.S »

hmmm, to potěší . . . ale mám tuhle :arrow: http://www.obloha.cz/index.php?cmd=article&id=21864 tak snad dobrý, Arctic cooling je docela dobrá firma
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
Mojmec11

Příspěvek od Mojmec11 »

Mike.S píše:tou teplovodivou pastou jsem si pomohl 8) teplota GPU klesla při zátěži ze 126°C na 99°C, sice futr nic moc, ale aspoň nějaké zlepšení

o hluk mi ani tak moc nejde, jsem docela hlučná rodina, takže nějaké 2 větráky navíc nás nerozhodí, spíš mi jde o lepší efekt chlazení
Cože 99 :shock: :o :o ,to se jen tak nevidí,takhle ti ten procesor dlouho nevydrží.Zkontroluj jestli se ti všecko točí a vzduch v bedně by měl jít zepředu,odspodu,pokud je tam nasávací otvor>>dozadu.Do zdroje a zadní stěny.
A taky nemám bednu přímo na zemi,ale podloženou 2ks starých videokazet,jinak by seděl na koberci a nesosal vzduch zespodu. 8)
Ono na druhu pasty až tak nezáleží,hlavně aby jí bylo dost(ani moc ani málo),potřeba napatlat,přimáčknout chadič na cpu a sundat a zkontrolovat otisk,přimáznout znovu,pokud je otisk ok a nasadit zpět.Taky se to dá zkusit zapnout pc s vypnutým větráčkem a sledovat zahřívání chladiče,po připojení větráku by se to mělo rychle zchladit.Já mám nastaveno v Biosu hlídání teploty,nejdřív varování a pak maximum,při kterém se PC okamžitě vypne,(jelikož to vypíná Bios,je to OKAMŽITÉ,žádné ukončení windows,prostě hned)funguje to skvěle,pouze vyzkoušeno,v normal provozu se mi to ještě nikdy neaktivovalo.
Max teplotu mám nastavenu tuším 60 nebo 65°C.
Naposledy upravil(a) Mojmec11 dne 19 říj 2009, 21:18, celkem upraveno 1 x.
Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.S »

větráky už mám taky vymyšlené, budu dávat dva 80x80mm, to by mělo stačit, ale u nás v obchodě mi dneska řekli, že nemjí ani jeden, kur*wa co je to za obchod?? njn, jediný svého druhu a je to v okresním měště!! :shock: :roll: :roll: prej budou příští týden, ale nedokázal mi říct ani který den :roll: :roll: určitě tam zase minimálně půl roku nepáchnu, ale ve středu je budu mít, tak uvidím co se s tím bude dát udělat

mojmec: na CPUFAN1 mám větrák na CPUčko a na NBFAN1 mám větrák na chipsetu, tekže mi zbývá jediná volný, ten v červeném čtverci :arrow: SYSFAN1
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.S »

mojmec: no to je právě to, že vpředu nemám žádný otvor na nasávání luftu, prto budu dávat ten větrák a začalo mi to dělat až o víkendu a snažím e to moc nezatěžovat, momentálně mám teplotu GPU 71°C, a to mám puštěný jenom FireFox, bednu jsem raději zatím oddekloval zboku, takže vzduch tam jde, ale chtělo by to pomoct tomu
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
Mojmec11

Příspěvek od Mojmec11 »

Je divný,že to začalo zničeho nic.
Používám k procesoru tenhle software od AMD.Jsou to programy a ovladače přímo pro můj procesor a win XP
AMD Dual Core Optimizer 113
AMD power monitor 123
Cool'n'quiet - aby tohle fungovalo,je to podtaktování procesoru pokud je bez zátěže,musí být nastaveno(ve win XP)Možnosti napájení-vlastnosti-schéma napájení-MINIMÁLNÍ SPOTŘEBA,jinak to nefunguje.
Program AMD power monitor ti ukazuje v reálném čase aktuální takty obou jader cpu a odběr/usporu energie.
Sice je při tom aktivovaném taktování pc trošku pomalejší než když jede furt naplno,ale hlavně v noci,pokud v klidu surfuji,třeba tedka,mě neruší hluk větráků. 8)
Odpovědět