Pomáhat a chránit (před passaty)

Co se jinam nehodí pište sem
Odpovědět
Marťasek
Kontaktovat uživatele:

Pomáhat a chránit (před passaty)

Příspěvek od Marťasek »

Začátkem roku policie s velkou slávou nasadila do provozu 16 nových policejních passatů
R36. Všude demonstrovala výbavu vozidel a hlavně jejich zrychlení a maximální rychlost. Už
se ale tolik podrobně nehovořilo o metodě měření.

Teprve na serveru antiradary.eu se dočteme:
„Vozy jsou vybaveny měřícím a záznamovým systémem, který funguje na principu srovnání
rychlosti. Spolujezdec sleduje na monitoru dění před i za vozidlem a v případě, že se kolem
mihne rychle jedoucí auto, policejní řidič jen srovná rychlost jízdy. K zaznamenání přestupku
stačí pronásledovat rychle jedoucího řidiče pouhých 100 metrů, což je při rychlosti 160 km/h
pouhé 2,25 vteřiny. Policie tedy primárně neměří rychlost sledovanému řidiči, ale pomocí
kombinace několika metod rychlost vlastní. Odpadá tedy použití klasického radaru
vyzařujícího radiové vlny a tím pádem jsou řidičům bez užitku tzv. antiradary.“

Aby mohla osádka policejního passatu prokázat řidiči měřeného auta překročení nejvyšší
dovolené rychlosti, musí po dobu měření jet stejnou rychlostí.

Měření bez použití výstražného světla modré barvy
Podle § 18, odst. (3), zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, platí:
„Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg
a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km.h-1; na dálnici a silnici pro motorová
vozidla rychlostí nejvýše 130 km.h-1. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše
80 km.h-1.“

Výše uvedené ustanovení platí pro všechna motorová vozidla bez výjimky. Ani policejní vozy
nesmí jet na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí vyšší než 130 km.h-1, pokud
neužívají zvláštního výstražného světla modré barvy. Měřit v souladu se zákonem tak mohou
v tomto případě pouze vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg
a případně jiná vozidla nebo jízdní soupravy, jejichž konstrukční rychlost je nižší než
130 km.h-1.

Měření s použitím výstražného světla modré barvy
Podle § 41, odst. (1), zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, platí:
„Řidič vozidla, který při plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností užívá
zvláštního výstražného světla modré barvy,2) případně doplněného o zvláštní zvukové
výstražné znamení (dále jen "vozidlo s právem přednostní jízdy"), není povinen dodržovat § 4
písm. c), § 5 odst. 1 písm. f), g) a h), § 6 odst. 5 a 6, § 7 odst. 1 písm. b), § 11, § 12 odst. 1, 2,
4, 5 a 6, § 13 až 17, § 18 odst. 2, 3, 4 a 8, § 19 odst. 2 a 3, § 20, § 21 odst. 2, 3 a 4, § 22, 23, §
24 odst. 3 a 4, § 25 odst. 1, 2, 3, 4, 5, § 26 odst. 3, § 27, § 28 odst. 2, 3 a 5, § 31, § 32 odst. 6,
§ 35, § 36 odst. 1 a 2 a § 39 odst. 4 a 5; je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby
neohrozil bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“
Měří-li řidič policejního passatu řidiče, který překračuje nejvyšší dovolenou rychlost, musí
mít v době měření zapnuté zvláštní výstražné světlo modré barvy
. V opačném případě
porušuje zákon a dopouští se stejného přestupku, jako řidič měřeného vozidla. Pojede-li
policejní passat na dálnici rychlostí 130 km.h-1 v době, kdy bude předjížděn řidičem, který
jede např. 180 km.h-1, musí již při akceleraci na rychlost 131 km h-1 mít zapnuté zvláštní
výstražné světlo modré barvy. Při tomto postupu však bude úspěšnost policie prokázat řidiči
spáchání přestupku limitovat k nule.

Výstražná světla modré barvy na policejních passatech
Podle § 41, odst. (2), písm. a) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních
komunikacích, platí: „Zvláštním zvukovým výstražným zařízením doplněným zvláštním
výstražným světlem modré barvy mohou být vybavena vozidla Ministerstva vnitra používaná
policií a označená podle zvláštního právního předpisu.“
Zvláštním právním předpisem je vyhláška č. 460/2008 Sb., o způsobu vnějšího označení,
služebních stejnokrojích a zvláštním barevném provedení a označení služebních vozidel,
plavidel a letadel Policie České republiky a o prokazování příslušnosti k Policii České
republiky, kde podle § 11, odst. 1 a 3 platí:
„ Služební vozidlo policie se zvláštním barevným provedením a označením je stříbrné barvy
s vodorovným modrým pruhem na bočních stranách a na zadní části a žlutými a modrými
prvky; služební vozidlo je označeno na bočních stranách nápisem „POLICIE“ černé barvy
na stříbrném podkladu, na přední části symbolem policie a nápisem „POLICIE“ černé barvy
na stříbrném podkladu a na zadní části nápisem „POLICIE“ žluté barvy na modrém
podkladu. Ve vodorovném pruhu může být umístěn nápis „POMÁHAT A CHRÁNIT“ v barvě
služebního vozidla. Na služebním vozidle může být dále umístěn symbol linky tísňového
volání. Zvláštní barevné provedení a označení může mít reflexní podobu.“
„Služební vozidlo policie, které nemá zvláštní barevné provedení stanovené v odstavci 1 nebo
2, lze označit na přední části a na bočních stranách nápisem „POLICIE“ podle § 4 písm. b)
bodu 3. Nápis na přední straně může být nahrazen symbolem policie. Pro účely osvobození
od zpoplatnění za užití zpoplatněné pozemní komunikace2) a u zaparkovaného vozidla postačí
označení tímto nápisem umístěným za čelním sklem.“
a podle § 18, odst. (6):
„Do 31. prosince 2018 lze užívat služební vozidla, plavidla a letadla policie se zvláštním
barevným provedením a označením podle vyhlášky č. 14/2008 Sb.“
Vzhledem k tomu, že policejní passaty nejsou označeny podle zvláštního právního předpisu,
nesmí být vybaveny ani zvláštním zvukovým výstražným zařízením doplněným zvláštním
výstražným světlem modré barvy.
Navíc
Podle § 24, odst. (5) vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti
a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, platí: „Zvláštní
výstražné světelné zařízení je umístěno, pokud je to možné, na nejvyšším místě karoserie nebo
nástavby nebo co nejblíže nejvyššímu místu, a to přibližně v podélné střední rovině vozidla
nebo přibližně symetricky po obou stranách této roviny.“
Podle § 24, odst. (7) stejné vyhlášky č. 341/2002 Sb., platí: „Zvláštní výstražná světelná
zařízení vyzařující světlo modré barvy mohou být na vozidle doplněna nejvíce jedním párem
doplňkových zvláštních výstražných svítilen vyzařujících přerušovaný tok světla modré barvy
schváleného typu vpředu svítících a umístěných symetricky k podélné svislé rovině, které jsou
umístěny svým nejnižším bodem činné svítící plochy ne níže než 400 mm a svým nejvyšším
bodem činné svítící plochy ne výše než 1500 mm nad rovinou vozovky. Zvláštní výstražné
světelné zařízení vyzařující světlo modré barvy je vždy doplněno zvláštním zvukovým
výstražným zařízením vydávajícím zvukové znamení se spojitě proměnnou výškou tónu
(sirénou). Frekvence změn výšky tónu mohou být proměnné.“

Policejní passaty nejsou vybaveny pevně instalovanými a do registru silničních vozidel
zapsanými zvláštními výstražnými světelnými zařízeními vyzařujícími světlo modré barvy,
proto nemohou být samostatně vybaveny ani pevně instalovanými doplňkovými svítilnami,
které se nacházejí v přední masce.

Shrnutí
Aby mohla policie získat důkaz o spáchání přestupku spočívajícího v překročení nejvyšší
dovolené rychlosti, musí spáchat úplně stejný přestupek a k tomu ještě přidat přestupek
spočívající v neoprávněném užití zvláštního výstražného světla modré barvy, popřípadě
doplněného zvláštním zvukovým výstražným znamením.
Podle § 51, odst. (1), zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu, platí:
„K provedení důkazů lze užít všech důkazních prostředků, které jsou vhodné ke zjištění stavu
věci a které nejsou získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy.“
Ve správním řízení nemůže být k důkazu přihlíženo, neboť byl ve vztahu k řidiči měřeného
vozidla získán v rozporu se zákonem. Protože se ve skutečnosti nejedná o záznam rychlosti
měřeného vozidla, ale o přesný záznam rychlosti policejního passatu získaný z jeho
rychloměru, je to regulérní usvědčující důkaz proti řidiči policejního passatu.

No a o tom to v tomhle státě je...
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
Reklama

Absinth
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomáhat a chránit (před passaty)

Příspěvek od Absinth »

V tomhle státě je celkem bordel...

Text jsem pozorně přečetl, nicméně z praxe pokud pojedu na dálnici třeba 160 a oni za mnou změří všechno tadá a já začnu argumentovat tímhle tak mám pocit že uspět proti nim nemá cenu.

přeci jen můžu dostat takovou pokutu že si z toho sednu na prdel, sklapnu uši a budu muset hodně dlouho šoupat nohama

Krom toho v Královehradeckým kraji jezdí Octávky sedany , tmavá skla, malinký napis policie na boku a ty jsou schopný změřit i když jedou proti nebo když maj třeba kouřovou na odpočívadle...

Takže, nevybereš si
http://www.eastwoodcarshow.cz - nezávislé recenze automobilů
ex.: ASTRA G, FORD PUMA, BMW E30
now: Rover 416 99´
work: Ford Transit 2.2
synologic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od synologic »

Taky jsem to celý pozorně přelouskal a chce se mi z toho blít. :(
By mě zajímalo, jestli ty švestky v těch Passatech tohle ví (asi by měly) a pak ten zákon porušují vědomě. :evil:
Pro mě fízlácký auto bez označení je normální buzerace, ať si kdo chce, co che říká. :?:
Caravan
Obrázek
I pád na držku je pohyb dopředu...
Obrázek
synologic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od synologic »

Možná to někomu pomůže - vytisknout a dát do auta. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Přílohy
seznam-policejnich-passatu.jpg
Caravan
Obrázek
I pád na držku je pohyb dopředu...
Obrázek
Hribek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hribek »

Máte jezdit normálně a nemusíte řešit píčovi*y :roll:
kroup

Příspěvek od kroup »

Jen se neplašte, samozřejmě to není pravda.

Píše se tu:
Podle § 18, odst. (3), zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, platí:
„Řidič motorového vozidla... na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 km.h-1...
a dále
Výše uvedené ustanovení platí pro všechna motorová vozidla bez výjimky. Ani policejní vozy
nesmí jet na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí vyšší než 130 km.h-1
To není pravda, přímo výše zmíněný § 18, zákona č. 361/2000 Sb., v odstavci (9) uvádí:
Ustanovení odstavců 3, 4 a 8 neplatí pro řidiče zpravodajských služeb[15], Generální inspekce bezpečnostních sborů[45] a stanovených útvarů policie a stanovených útvarů celních orgánů, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem[16], je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost silničního provozu na pozemních komunikacích. Útvary policie stanoví ministr vnitra. Útvary celních orgánů stanoví ministr financí.
http://www.zakonycr.cz/seznamy/361-2000 ... akonu.html

Čili pro policii při plnění služebních úkolů omezení rychlosti obecně neplatí.
Astra J Sports Tourer, A20DTH, 2012
Předchozí: Astra G Caravan Njoy, Z16XE, 2003
Salám

Příspěvek od Salám »

E-mail jse starý cca 2 roky. A dokonce to bylo i v TV.
Je to jen blábol a passaty jsou legální se vším všudy, tak tady neblijte, nenadávejte a jezděte tak jak máte 8)
funzoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od funzoo »

nevím, já bych řekl, že omezení rychlosti neplatí, ale za použití příslušného zvukového, či sicnalizačního zařízení.. pokud toto nepoužije, tak by měl dodržovat zákony jako obyč. občan.. ale nevím no, je těch zákonů a vyhlášek hodně a díky tomu je tady takový bordel...
jinak samozřejmě dodržovat rychlost a předpisy a nemusí se řešit zda mi dal policajt pokutu oprávněně či nikoliv..
hant

Příspěvek od hant »

než tohle mě spíš vytáčí to jak zastavujou auta. Najede za tebe v obci bílá ochcávka bez označení a majáky má na platě v kufru a má tam i STOP. Začne za tebou ječet siréna a ty se snažíš identifikovat odkud jede složka s předností. (sanitka nebo poldové) . Pak pochopíš když máš normální výhled z auta , že lovnou zvěří si ty a začneš stavět někde u kraje. Já jezdím pick upem a mam za sebou neprůhlednou zástěnu a tak jsem odkázanej jen na vnější zrcátka. Jednou mě stavěli a já jim ještě ujel. Pak mě předjeli a buzerovali že jsem se snažil ujet a že jsem nezastavil. A rychlost a podobně. Nějak nechápali že nevidím ale jen slyším a když zalícujou autem za mě a nemám je v zrcátku tak o nich vlastně nevím. A do kufru jim taky nevidím když jedou zamnou.
OPEL ZAFIRA 1.8 16v 85kw - rok 2000 X18XE1

https://picasaweb.google.com/106136654297466934849/Zafira

Jsou jen dva druhy aut - Opel Zafira a ty ostatní
Odpovědět