vypočítání litráže pro woofer..

Vše o zapojení repro, radia atd..
Forte

vypočítání litráže pro woofer..

Příspěvek od Forte »

Ahoj, potřebuju pomoct jak vypočítat litráž bedny pro můj subwoofer, nevim jak se to počítá a nemůžu na to nikde přijít! Pomůže mi někdo? Je to X-treme Icar Technic 18" - 1500Hz, 95dB, 4 OHM, 750W! Víte někdo jak na to? Díky moc!
Opel Astra G, 98, 5dv.,hnědá metalíza, světla interiéru laděná do modra!

Modrá je dobrá!!!
Reklama

synologic
Kontaktovat uživatele:

Re: vypočítání litráže pro woofer..

Příspěvek od synologic »

Výpočet litráže: http://segaaudio.com/caliber/?Page=155
Výpočet bassreflexového nátrubku: http://www.studiob101.net/clanok4.html

Snad ti to pomůže. :?:
Caravan
Obrázek
I pád na držku je pohyb dopředu...
Obrázek
synologic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od synologic »

A nebo na to zkus nějaký program. :wink:

http://audioweb.cz/down-programy.htm
Caravan
Obrázek
Obrázek
Štráda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štráda »

Zkus si podle tipu repra najít na netu přímu objem boxu od výrobce a pak si normal matematicky na kalkulačce spočti rozměry bedny!Jednoduchý,pak si tu bednu můžeš navrhnout jak chceš a objem zanecháš!Bassreflex bych ti doporučil,ale nevím velikost tvého repra 10? 12? 15? na 10tku průměr 5cm na 12 10cm,můžeš i dva a na 15 ted nevím z paměti,s tím ještě nemám zkušennosti!Dýlkou bassreflexu (dělaj a štelovací délku) si jen nastavíš hloubku bassů! :P
Jinak tu bednu taky pořádně vytlum,jinak nedosáhneš pořádného zvuku,bude to mít zvuk joko když mlátíš do kýble!!!
High Flow Head-Modrá Raketa z ML... michalstrasser@seznam.cz qip 387819619 tel.737117644 Facebook Michael Štráda
Hellracer Štráda
mexxo

Příspěvek od mexxo »

Objem bedne aj priemer a dĺžka bassreflexu by mali byť presne uvedené v papieroch od repráku. Asi takto: http://www.ground-zero-audio.com/13_dow ... ztw30t.pdf Nájdi si info o tvojom na nete.
Forte

Příspěvek od Forte »

Já právě o tomto mým repro na netu nemůžu nic nají je to asi 31 nebo 32 cm průměr repro! Nikde nemůžu nic najít je to od X-treme.
Naposledy upravil(a) Forte dne 19 led 2009, 09:17, celkem upraveno 2 x.

Modrá je dobrá!!!
Forte

Příspěvek od Forte »

Jo a ještě co je to ten bassreflex? :D Jo a k repráku sem žádný papíry nedostal, kupoval jsem ho od jednoho kluka za 500, byl levnej proto jsem ho vzal! :lol:

Modrá je dobrá!!!
synologic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od synologic »

Bedny s mylám výkonem ho nepotřebují, ale s větším ano.
Bez něj by došlo k poškození repra.
http://eshop.dexon.cz/konstrukcni_material.htm
Je důležité, aby seděl velikostně, tak jak má.
Caravan
Obrázek
Obrázek
Štráda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štráda »

Takže repro máš 12ku,takže bednu si udělej tak 30 až 40l to je asi 40*40*40 myslím,to ůplně v poho stačí,pořádně vytlum skelnou vatou!!!!!!Na bednu použij dřevotřísku 1cm tlouštky!Bassreflex o průmeru 100mm a dýlku si pak nastavíš podle toho,jaký se ti bude líbít zvuk bassů,protože tou délkou šteluješ ton a hloubku basů,od toho jsou šteluvací,jinak si můžeš koupit neštelovací a tak cca 15-20cm dlouhej!!!Dej na má rady,pár beden jsem už postavil a vždy to bylo super,pak už jen záleží jak kvalitní a výkonnej je woofr a co od něj čekáš!!! :P
High Flow Head-Modrá Raketa z ML... michalstrasser@seznam.cz qip 387819619 tel.737117644 Facebook Michael Štráda
Hellracer Štráda
Štráda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štráda »

moje vlastnoruční práce!
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=3659
jen zesák byl slabší,jen 6*80W,ale i tak mi to málem vyhodilo okna a bassy jak víno!!!Bednu sem si sám vypočítal,navrhla a udělal přesně podle kufru astry,problém byl jen v tom,že na rezervu se dalo dostat hůř,což mě netrápilo a nic se mi do kufru nevešlo a taky bedna vážila komple cca 100kg,jen repra vážily každej 15kg!Potah jsem si dělal taky sám,jak jsem ti včera psal,tak tady to máš aspon pro představu,jak to pak vypadá za chvíli práce a pár pěněz!! :lol:
Hellracer Štráda
mexxo

Příspěvek od mexxo »

Štráda píše:Takže repro máš 12ku,takže bednu si udělej tak 30 až 40l to je asi 40*40*40 myslím,to ůplně v poho stačí,pořádně vytlum skelnou vatou!!!!!!Na bednu použij dřevotřísku 1cm tlouštky!Bassreflex o průmeru 100mm a dýlku si pak nastavíš podle toho,jaký se ti bude líbít zvuk bassů,protože tou délkou šteluješ ton a hloubku basů,od toho jsou šteluvací,jinak si můžeš koupit neštelovací a tak cca 15-20cm dlouhej!!!Dej na má rady,pár beden jsem už postavil a vždy to bylo super,pak už jen záleží jak kvalitní a výkonnej je woofr a co od něj čekáš!!! :P
Tiež mám trochu skúseností zo stavbou hudby v aute. 1cm drevotrieska je málo, na subwofer by mala byť aspoň 18-20mm. Na tlmenie by asi bol vhodnejší vatelín a molitan než sklenná vata. A bassreflexom si nešteluješ basy. Má samozrejme vplyv na basy, ale neni to tak, že si s ním nastavíš basy. Každý (aspoň trochu kvalitnejší) reprák má výrobcom daný vyskúšaný najvhodnejší objem ozvučnice a presne daný priemer, dĺžku a aj umiestnenie bassreflexu. Skúšaním to skôr pokazíš, ako vylepšíš. Je to príliš zložité, na ich výpočty sú počítačové programy.
Forte:Skús použiť údaje v mojom odkaze vyššie. Sú z môjho subwofra. Mám podobné parametre repra a staval som podla nich moju bedňu.Obrázek
Forte

Příspěvek od Forte »

Hm, já bych řek, že ty máš kurňa talent na stavění basáku, taková pěkná práce, klanim se!!!!!!! Díky za rady pomohly mi, ještě se chci zeptat kolik tý vaty tam mám dát a jak jí tam mám naskládat a kde jí vemu a co je to ten bassreflex? Jinak fakt moc díky, nečekal jsem takovou odezvu!

Modrá je dobrá!!!
Forte

Příspěvek od Forte »

A na kolik tě ta bedna přibližně vyšla korun, jestli neni drzost se zeptat!

Modrá je dobrá!!!
mexxo

Příspěvek od mexxo »

Zas ma neprechvál :oops:
Vata je vatelín. Je to taká vatová tkanina, používa sa na podšívky do bund a kabátov. Kúpiš ho v nejakej galantérke, niekde kde predávajú látky. Ja mám steny polepené molitanom a ten vatelín tam mám len tak jemne, navolno natlačený. Možno ho ani nebudeš potrebovať, má trošku zmäkčiť basy. Bassreflex je tá trubka v tej diere vedla repráku.
Kolko ma vyšla bych ti kludne povedal, ale sú to už dva roky a nepamätám sa. Bolo to pár stoviek. Musíš si dať niekam narezať desky, aby to bolo presné, kúpiť bassreflex, konektory na pripojenie kábla, poťahovú látku (koberec) a ten vatelín (možno bude mať aj mama doma :wink: ).
Možno by si mal mrknúť na nejaké autohifi fórum, tam to bude určite dopodrobna rozpísané.
Štráda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štráda »

jo nechtěl jsem přímo aby to vyznělo jako štelování basů.ale trochu to jde poznat!Jasná věc,že silnější dřevotříska je lepší.ale na nějakej normal a né moc těžkej basák to stačí,aspon pak ta bedna neni tak těžká,já měl taky 2cm matroš!Vatelín taky good,ale molitan nee!Nejlepší je čedičová veta,to mi řekli v profi krámu!Já tam dal skelnou vatu,co jsem sehnal na stavbě grátis(ROCKWOOL) a pěkně sní polepíš všechny stěny v bedně,né abys to tam jen pohodil,pak skurvíš repro!Dřevotřísku seže neš z nejeké staré skříně nebo tak,vatu od někoho ze stavby(nepoužitou,cca 5-7cm silnou!Jinak mě bedna na nic nevyšla,vše jsem si posehnal tkhle,jen jsem koupil koberec,bassreflexy a madla na pohodlné vyndavání a manipulaci s bednou a šroubovací svorkovnici pro připojení bedny od zes!Jinak stačí k práci přímočarka,aku vrtačka,pár vrutů,sponkovačka nebo ten chemopren!Cca víc jak 500,- jsem do toho nedal,jo a cca 2hodky práce!!
Nebylo to extra na efekt,mě se to tkhle libilo jak jsem to měl,žádná zástavba do laminátu atd to nepreferuju,to podle mě nemůže tak hrá!I každé profi aparatůry at domácí,či auto,nebo disco jsou ve dřevě,jen tak docílíš kvalitního zvuku,pokud máš trochu hudební sluch,spousta lidí ho nemá a stačí jim i tuba nebo nekteré takové zmetkové nebo kupované bedny,to odsuzuju,to podle mě nemá s e subwoofrem a basama nic společnýho!To je můj názor a za tím si stojím!!!
Bassreflex je ta plastová trubka co má většina beden,koukam,že na foto jí tam máš taky!
Hellracer Štráda
Odpovědět