Voľba použitia širších alebo užších pneumatík záleží na rozhodnutí každého jednotlivca. Aké sú jednotlivé postrehy užívateľov širších alebo užších pneu. a súhlasíte s niže uvedenými výhodami a nevýhodami ?
Výhody užších pneu: komfort, hlučnosť, spotreba, akvaplaning, cena.
Nevýhody užších pneu: brzdná dráha, stabilita na suchej vozovke, stabilita na mokrej vozovke.
Výhody širších pneu: brzdná dráha, stabilita na suchej vozovke, stabilita na mokrej vozovke.
Nevýhody širších pneu: komfort, hlučnosť, spotreba, akvaplaning, cena.
Širšie alebo užšie pneumatiky
- Reklama
Je len jeden postreh, ktory sa tyka aquaplaningu. "Odbornici" tvrdia, ze dnes uz nie je az tak rozhodujuca sirka pneu ako dezen. Ak je pneu aj sirsia ale ma lepsi dezen ako uzsia pneu moze byt za mokra bezpecnejsia... Podobne je to aj s jazdenim v zime. Pokial clovek nejazdi stale v 50 cm snehu a ma kvalitny dezen je lepsia vacsia sirka pneu, ktora ma vacsiu stycnu plochu s povrchom...
Ja úplne súhlasím. Aj s výhodami a nevýhodami, aj s tým, že nové dezény potláčajú nevýhody širších pneu na snehu a vode. Na F-kovej astre som mal 195/50 R15 a na G-čkovej mám 205/40 R17 a sú síce o niečo hlučnejšie, ale lepšie sedia na ceste a väčšia plocha aj skôr zabrzdí. A zvýšenie spotreby je z mojich skúseností zanedbatelné. Kto vie po nemecky, tu je test rôznych rozmerov pneu na rovnakom aute: http://www.adac.de/images/Reifenbreite_tcm8-188691.pdf