Nefunkční ruční brzda
Nefunkční ruční brzda
Přečetl jsem celé vlákno o podvozku kde je toho o ručkách dost, ale to, co se mi dnes stalo jsem tam bohužel nenašel. Dnes jsem při výměně kol na letní před demontáží zimních zařadil jedničku a zatáhl ruční brzdu. Když jsem skončil, odbrzdil jsem a cítil že páka jse hodně lehce dolů i nahoru, tušil jsem že se nevrací ta packa v které je ukotvené lanko ručky. Zkusil jsem se rozjet a bylo cítit, že je auto bržděné. Páka RB měla mrtvý chod asi do půlky dráhy páky. Projel jsem to a LZ kolo se zahřívalo. Sundal jsem ho a potvrdilo se moje podezření, že packa brzdiče se nevrací. Zkusil jsem packu poklepat kladívkem dolů, což šlo (dost blbě), ale do úplně horní polohy (odbržděno) jsem jí nedostal, chybělo asi 4 mm a dál ani omylem. Pružinka nemá nárok jí vratit. Lanovody jsou O.K. protože normálně rukou posouvám lanko za ukončovací kuličku v bovdenu.Mám vzadu kotouče a dosud auto brzdilo skvěle. Prostříkl jsem to uvolňovačem zarezlých šroubů a čekám jestli se závada neunaví. A co dál?
Opel Zafira 1,8 16V CDX, X18XE1
- Reklama
Tohle dělá ta posráná gumička co je mezi tím výliskem z plechu co je vněm usazený lanovod a třmenem zachče ti tam voda a čep zarezne o víkendu jsem to měl rozhozené vyhodil jsem to a čep zaleštil,když to nechceš vyhazovat tak kladívkem rozchodit prostříkat a sikovkama pořádně rozchodit.Nic lepšího asi nevymyslíš 

Prostříkal jsem to a malým kladívkem jsem to postupně sklepal dolů a pak zpátky, ale problém je v tom, že asi 3-4 mm od vrchu ta packa skončí a dál ani náhodou. Jako by narazila na nějaký doraz nebo něco podobného. Přitom podle délky lanka by měla asi o ty 3 mm jít ještě nahoru. Zkusím to zas prostříkat, ale na to jak to jde ztuha, tak tomu moc nevěřím 

Tak ještě jinak...Teď ráno jsem pod to zas lehnul a zjistil jsem že se žádný doraz 3-4 mm od konce nekoná, protože jsem změřil vzdálenost mezi ukončovací kuličkou lanka a koncem bovdenu na funkční straně a na té špatné. Délka je stejná - 55 mm, takže je to odbržděné. Pak ale nevím,kde se vzala ta vůle lanka v bovdenu ty 3 mm, která tam 100 % nebyla? Páka RB jde tím pádem první dva zuby na prázdno. Už jsem z toho daněk...