Cas pres RDS na MID

Vše o zapojení repro, radia atd..
hrubost

Re: Cas pres RDS na MID

Příspěvek od hrubost » 15 dub 2009, 09:58

Trochu bych tu objasnil některé pojmy.

Hodinky co máte na ruce, nebo hodiny co máte doma na poličce se řídí pomocí signálu DCF77. Ten má skutečně pouze jeden vysílač a to v Mainflingenu (asi 24 km jihovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem). Vysílač má výkon 50 kW, čím má dosah 1500-2000km, takže ho chytnem i u nás.

Naopak rádia, budíky (zařízení, která přijímají VKV FM signál rádiových vysílačů) mohou přijímat doplňkové informace pomocí RDS. Těchto informací je několik druhý (např. Název rozhlasové stanice, přenos krátkých textových zpráv na display rádia, informace o tom že je právě teď vysílána dopravní informace, přenos dopravních informací sloužících např. pro navigaci...) a mezi němi i přenos času a data. Dnes již mají témeř všechny stanice i vysílání RDS, nemusí však vysílat všechny její informace, ale třeba jen název stanice, datum a čas.

Teď k těm hodinám v MID, TID - zde se dají řídit pomocí RDS, ale řekl bych aby to fungovalo, že musí TID, MID spolupracovat s rádiem (to se podle mě pozná tak, že se vypisuje název stanice, nebo písnička). Vím, že některé TID tohle měli vypnuté a dalo se to nastavit pomocí TECH2.

Pokud se tedy hodiny předtím spokojeně synchronizovali, tak buď tam bude něco špatně nastaveny a nebo není náhodou vyměny rádio, či odpojeny od TID,MID?

Reklama

PepaS

Příspěvek od PepaS » 15 dub 2009, 10:25

---- toto se píše v TIsu ----
RDS-nastavení času/data
U vozidel vybavených rádiopřijímači CAR300/CAR400/CDR500/CCR600 může být čas na informačním displeji automaticky nastavován pomocí signálu RDS (Radio Data System)
Podmínky pro automatické nastavování času a data:
Automatické nastavení se provede po zapnutí rádia. Během nastavování je zobrazen symbol Hodiny/RDS. Není-li signál RDS rozpoznán, čas a datum je třeba nastavit ručně. Automatické nastavování pomocí RDS je možné pouze v případě, že rádio je naladěno na stanici s RDS, která vysílá normalizovaný evropský časový signál. Aktualizace času se provede do několika minut po zapnutí rádia.

Deaktivace a aktivace automatického nastavení času:
Pro proniknutí do nastavovacího modu je třeba stisknout tlačítko hodin asi na dobu 2 s. Tlačítko dvakrát stiskněte, dokud nezačne blikat zobrazení roku. V návaznosti na to přidržte tlačítko hodin asi po dobu 3 s stisknuté, dokud na informačním displeji nezačne blikat symbol Hodiny/RDS (současně bliká i zobrazení hodin).
Zobrazí se: 0, neaktivuje-li se nastavení času signálem RDS.
1, je-li nastavení času aktivováno signálem RDS.

Pokyn: Příjem časového signálu RDS je nezávislý na zobrazení vysílače RDS.

---------
Ovšem není mi jasné, zda-li se tímto postupem pouze zobrazí natavený režim synchronizace času nebo zda-li je možné tento režim měnit tak, jak hlásá nadpis v TISu

EDIT: na jiném místě TISu se píše "V režimu nastavení hodin lze provést zapnutí ("RDS Time 1 "), popř. vypnutí ("RDS Time 0 ") synchronizace" ... Tech2 by měl pouze zobrazovat nastavený režim, vlastní nastavení se má provádět v MIDu (postup viz. výše). Bohužel nemám na stole MID s připojeným rádiem, tak to nemohu vyzkoušet
Naposledy upravil(a) PepaS dne 15 dub 2009, 10:44, celkem upraveno 1 x.
Astra G Caravan Z16XE 2004
http://www.PepaS.cz - opravuji "nesvítící" displeje palubních počítačů MID a až přejdete na Astru-H či Zafiru-B, tak zase pro Vás něco budu mít

Vojta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta » 15 dub 2009, 10:43

nastavit to jde tlačítkama na midu/tidu ale jak sem psal musí bejt země nastavená třeba na německo (neznamená to změnu jazyka)
Zprávy prosím pouze emailem na info zavináč doopla.cz

DoOpla.cz – Opel originální díly, příslušenství a oleje Opel

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 15 dub 2009, 11:44

Hmm to je divne. Kdyz jsem mel nastaveni v radiu Nemecko, tak se mi vzdy pri kontaktu s casovym vysilacem prepl jazyk displeje zpet na nemcinu.
Obrázek

Obrázek

Opel Zafira 1,8 92kW (Z18XE) 2000 Edition-Obyvak na uteku
Skoda 100 (722)-Muj stary dobry verny pritel na ktereho nedam dopustit
Skoda Fabia Combi 1,4MPi-S ni uz to neni tak squleee jako s S100

PepaS

Příspěvek od PepaS » 15 dub 2009, 12:21

Vojta píše:nastavit to jde tlačítkama na midu/tidu ale jak sem psal musí bejt země nastavená třeba na německo (neznamená to změnu jazyka)
toto nastavení se dělá u TIDu, tedy výběr s/bez rádia a pokud s rádiem, tak země, ale u MIDu bych myslel, že NE... alespoň to za boha nemohu v TISu dohledat. Nastavuje se pouze INDEX (dle typu motoru a pneu.), volba jazyka, volba jednotek (litry, golony apod.) a případně korekce spotřeby a dosahu.... na nic jiného jsem nenarazil
HerryCZ píše:...v radiu Nemecko, tak se mi vzdy pri kontaktu s casovym vysilacem prepl jazyk displeje zpet na nemcinu.
zkoušel si -- Deaktivace a aktivace automatického nastavení času --- viz. výše?
Astra G Caravan Z16XE 2004
http://www.PepaS.cz - opravuji "nesvítící" displeje palubních počítačů MID a až přejdete na Astru-H či Zafiru-B, tak zase pro Vás něco budu mít

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 15 dub 2009, 13:05

Hoi, mno prave ze zkousel a proste mi to preskoci na dalsi pole nebo se prehodi rok zakezi, ktery button pouziju.
Obrázek

Obrázek

RomanK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RomanK » 15 dub 2009, 13:31

Vojta píše:nastavení jazyku a nastavení země je na sobě nezávislý
To je pravda. U vyšších řad (tuším od 600) se jazyk se nastavuje i v rádiu. Řešil jsem na jedné Zafiře s telefonem, že byl jiný jazyk v displeji a jiný v rádiu a když jsem jazyk v displeji přepnul TECH 2 na jiný, po nějaké době se tam objevil zase ten co byl v rádiu (myslím že to byla Holandština). Po nastavení jazyka i v rádiu se to už nezměnilo.
Astra 1.7 CDTI Caravan 2003 OPC line
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Diagnostika TECH 2 a GM MDI, programování a resetování řídících jednotek, zjišťování security kódů k jednotkám
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301[/color]

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 15 dub 2009, 15:17

RomanK: Presne muj pripad. Radio 700 s telefonem. Menili mi to na tri krat.
Obrázek

Obrázek

APiK

Příspěvek od APiK » 15 dub 2009, 19:55

Je to přesně tak jak píše Hrubost v tomhle příspěvku:
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.p ... 51#p217251
2x Opel Astra caravan 99/1,6 16V/X16XEL/Z147 - Italka a Švýcarka

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 15 dub 2009, 20:56

OK, tak to shrnu. Koupil jsem Zafiru s radiem CCRT700 (ci jak se to pise). Display byl v nemcine, ale fungovala mi synchronizace. Zajel jsem do autorizovaneho servisu Opel kde mi prepli jazyk do EN. Zaplatil jsem, podekoval jsem a kdyz jsem sednul do auta a otocil klicek byla tam opet nemcina. Tak mi to frajer opet napichl a opet prehodil. Dojedu domu, nabalim veci a vyrazim na chalupu. Pri odjezdu kukam na display a je tam Outs. Temp, display udela blik a je tam AuB temp. Rikam si kura nemcour az do morku kosti. Zajedu opet do stejneho servisu kde mi prepli i jazyk radia a v momente vse v EN az do ted. Takze radio jsem nemenil a komunikuje mi (dle popisu vidim nazvy stanic, skladeb atd). Nicmene asi po tydnu co jsem mel prehozeny jazyk jsem odpojil baterii abych mohl opravit draty ve dverich a opetovnem pripojeni jsem nastavil hodiny rucne (nevim jestli tam ten majak jeste svitil). Kdyz jsem to udelal, tak uz jsem nikdy nevidel ten majacek vedle hodin a pokusy to prepnout neklaply.
Obrázek

Obrázek

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 15 říj 2009, 08:02

Hoi tak problem je vyresen a navic prihodim par poznatku. Podotykam, ze problem mi nevyresili ani v Pavlas Trust Chlebovice (kde vse spiskali) a ani frajer v Opel Auto Novotny (samozrejme nechteli ani korunu). Muj problem odstranil az RomanK na sraze v UH, kde mi prenastavil indexy jazyku radia. Nicmene to nezaclo fungovat hned a synchro naskocilo az kdyz jsem zacal resit problem z baterii. To jsem ji odpojil a po zadani kodu si radio projelo frekvence a jako posledni tam zustalo viset CR3. A to je ten problemek. Ne vsechny stanice vysilaji casovou znacku pres RDS. Takze mnou doposud naladene stanice nevysilaji cas pres RDS. Takze jsem si ulozil do pameti CR3 (sice jej neposloucham, ale vysila). A od te doby, staci pouze prepnout na tuto stanici a hodiny se zesynchronizuji.

Timto velky dik Romanovi za ochotu a za skvelou praci.
Obrázek

Obrázek

spermin

Příspěvek od spermin » 15 říj 2009, 13:10

Jo jo, stačí ČR 1, 2 nebo 3 počkat cca 5 minut a radijko se samo seřídí, na jiných to nejede. 8)
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic

Trdlo

Příspěvek od Trdlo » 15 říj 2009, 15:05

Nechci se přít, jestli to jede i na mid, ale třeba Evropa2 mi čas na radiu (VDO VD 4403) seřídí. :) Nemusím přepínat na ČR
END

APiK

Příspěvek od APiK » 15 říj 2009, 15:36

Seřídit čas z RDS by mělo fungovat u všech stanic, které v rámci RDS vysílají CT (clock time). U některých rádií je nutno tuto funkci navíc povolit. 100% jistota přesného času jsou tři celoplošné okruhy Českého rozhlasu. Soukromým rádiím se občas nedá věřit. Nejenže občas neřeší 5, 10 min, ale změnu na zimní/letní čas řeší třeba až za týden, měsíc...., jak která. Hodně rádií ale CT v RDS vůbec nevysílá.
2x Opel Astra caravan 99/1,6 16V/X16XEL/Z147 - Italka a Švýcarka

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 15 říj 2009, 17:13

Existuje nejaky seznam radii, ktere to vysilaji. Zkousel jsem hledat, ale nic.

Edit: Tak uz jsem to nasel http://www.radiotv.cz/radio a potom je u kazde stanice co vse vysila RDS. Ale u Evropy 2 jsem nenasel CT.
Obrázek

Obrázek

Odpovědět