Mám astru G rv2001 motor 1,6 16v najeto 100tis. Benzín beru jen na Shellce.
Řeším chybu p0400 což je chyba recyrkulačního obvodu. Bylo mi poraděno, že je to špinavým EGR ventilem. Tak jsem jej vymontoval, jde to jednoduše. Nastříkal na to sprej na dekarbonizaci, nechal působit. Pak jsem to oškrábal. Vrstva karbonu byla tak 0,2mm silná. Nepřišel jsem ale na to, jestli se ta kulička co má ucpávat, má vysouvat a nebo zasouvat. Připojil jsme ke kablíku a nastartoval. Otáčky šly okamžitě nahoru, kontrolka elektroniky stále svítila a ventil se nehnul. Zkusil jsem ho nějak promačkat,ale nic. Ventil jsem namontoval zpět a jel to projet. Kontrolka nezhasla. Druhý den sem jel do práce a kontrolka svítila. Při cestě z práce už nesvítila. Dva dny sem se radoval, že sem šikula,ale dnes se kontrolka opět rozsvítila. Ještě dodám, že jsem poslední dobou pocitoval mírné škubání při rozjezdech, po zhasnutí kontrolky už zmizelo. A dnes se opět objevilo mírné škubání. Ví někdo jak ověřit funkčnost ventilu? Jaké piny zapojit, abych rozpohyboval ventil? Kterým směrem se má ventil pohybovat?
Ještě dodám, že egr ventil je přichycen dvěma šrouby torx, velikosti 45