Podivný volnoběh při teplotě nad 20 stupňů

Odpovědět
Kosa02
Kontaktovat uživatele:

Podivný volnoběh při teplotě nad 20 stupňů

Příspěvek od Kosa02 »

Zdravím vás. Omlouvám se jestli to tu už někdo řešil.. no já to tu nikde nenašel, tak bych se rád zeptal.
Teď když sme měli tropický týden, tak mi Astra (X16XEL). Hned po nastartování za studena vyhodila volnoběh 1500 otáček a drží ho vždycky několik minut.. to by nebylo zvláštní.. ale palubní počítač mi píše aktuální spotřebu 4x takovou jako normálně (2,7 l/h místo 0,8 l/h). Svíčky se znatelně "topí" v benzínu je cítit, že je auto "neklidné" a trochu se klepe a zvuk je taky strašnej.. ale vždycky minutu nebo dvě.. volnoběh klesne a vše dobrý. Stane se to vždycky když je venku nad 20 stupňů .. pod dvacet nemám problém. Dělalo mi to už loni.. vyměnil sem i čidlo teploty nasávaného vzduchu a beze změny (podle diagnostiky když je venku 20 stupňů teplota nasávaného vzduchu je 30 .. a při třiceti mi to ukazovalo i 50 stupňů) v ŘJ motoru nejsou uloženy žádné chyby.
Chci se zeptat.. může s tím mít něco společného jednotka chlazení? .. teď ji budu vyměňovat protože dle mýho je rozbitá (kvůli klimatizaci) .. nebo bych si měl sháněto ještě jiný čidlo..? Hlavně aby to nebyla ŘJ motoru..
Díky za každý tip :)
Astra G X16XEL (1999)
Reklama

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Re: Podivný volnoběh při teplotě nad 20 stupňů

Příspěvek od HerryCZ »

Pokud ti jednotka nevypisuje nejakou chybu, tak nezbyva nic nez hledat. Ja mel obdobne chovani a az na to, ze kdyz jsem slapl po plynu tak to chcipalo. Ja mel problem s vahou vzduchu. Nevim jestli tvuj motor ji ma nebo ma MAP sensor.
Obrázek

Obrázek

Opel Zafira 1,8 92kW (Z18XE) 2000 Edition-Obyvak na uteku
Skoda 100 (722)-Muj stary dobry verny pritel na ktereho nedam dopustit
Skoda Fabia Combi 1,4MPi-S ni uz to neni tak squleee jako s S100
Kosa02
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kosa02 »

Můj má MAP senzor.. i ten by to teoreticky mohl dělat.. uvidím, nejdřív ta jednotka chlazení a pak budu bádat dál. Kdybych na to někdy přišel :D určitě dám vědět...
Astra G X16XEL (1999)
Kosa02
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kosa02 »

Dneska jsem bádal po příčině.. již delší dobu si myslím, že je to Lambdou.. když na trojku mírně akceleruju a palubák ukazuje (aktuální spotřeba) 15 l/100km a dřív mi to nepřelezlo 10l.. když sem se díval na live data .. jestli si to správně ze školy pamatuju, tak tam má skákat bohatá, chudá a pořád se střídat. No mě tam vyskočilo chudá a zůstalo to tam .. pak chviličku bohatá a zase chudá. Mohl by mi někdo potvrdit moji doměnku? :)
Když sem lambdu odpojil, tak byl volnoběh absolutně v pohodě. Ale zase to byl druhý start tu hodinu, takže to ještě otestuju zítra..

Kdyby mi někdo mohl poradit jakou lambdu tam mám koupit (sou dva rozměry co sem zjistil aspoň na granexu) budu rád. RV je 01/1999 .. rozhodně chci oridinál žádnej univerzál.
Astra G X16XEL (1999)
Odpovědět