FM Transmitter MP3 Emgeton

Vše o zapojení repro, radia atd..
milosh
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh »

neni lepsi si misto toho koupit poradny radio na mp3? myslim ze jo, ceny uz jsou za ty nejlevnejsi znackove kolem 2500kc 8)
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet
Reklama

Marky

Příspěvek od Marky »

Pavlis píše:Tak eden ohlas ohledně transmitteru emgeton. Koupil jsem si ho taky do své astry combi a z počátku jsem byl uplně hotov, neustále jsem ho muse přelaďovat,(rušení signálu z jiného zdroje) atd. Když me to přestalo byvit, tak jsem ten transmitter rozdělal a udělal několik úprav(sice tím končí záruka,ale), ted už je to v poho. hraje jako blázen, čístý zvuk, žádné rušení(testoval jsem to zatím jen v ČR).Naježděno cca 23000km.Má usb vstup, takže stačí jen flasch disk(který má snad každý) a hraješ.Jedinnou nevýhodu to má, když vypnu zapalování, tak se vypne i transmitter, který je napájen ze zapalovače, ale to dobudoucna předělám.
Jo pokud to takto nelegalne vytunis, tak verim ze to muze hrat, jen se zeptam co sykavky jejch kvalita mi u neupravenych modulatoru docela trhala usi. Tady je take jedna takova uprava, ale pokud by to tak meli vsichni, tak to pak bude fajn poslouchat radia z eteru http://www.pira.cz/belkin2.htm
herminator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od herminator »

Pavlis píše:Tak eden ohlas ohledně transmitteru emgeton. Koupil jsem si ho taky do své astry combi a z počátku jsem byl uplně hotov, neustále jsem ho muse přelaďovat,(rušení signálu z jiného zdroje) atd. Když me to přestalo byvit, tak jsem ten transmitter rozdělal a udělal několik úprav(sice tím končí záruka,ale), ted už je to v poho. hraje jako blázen, čístý zvuk, žádné rušení(testoval jsem to zatím jen v ČR).Naježděno cca 23000km.Má usb vstup, takže stačí jen flasch disk(který má snad každý) a hraješ.Jedinnou nevýhodu to má, když vypnu zapalování, tak se vypne i transmitter, který je napájen ze zapalovače, ale to dobudoucna předělám.
můžeš napsat o jaký úpravy šlo??? A za další lze na tom nastavit třeba náhodný výběř přehrávání atd.??...dík :wink:
v minulosti OPEL ASTRA 2,0 60KW, nyní SUZUKI SX4 1,6 GLX 4x4 79KW,
člen Carp Teamu Radegast Karviná
Marky

Příspěvek od Marky »

Musim dat Pavlisovi za pravdu, po uprave to hraje citelne lepe, zkouseno ovsem na cizim belkinovi a za domacich podminek :wink: .
herminator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od herminator »

No popravdě řečeno, už o tom ani vlastně nepřemyšlím :( . Asi budu muset uvažovat nad miloshovou radou :lol: a jit do nového rádia :wink: ..........každopádně dík za zkušenosti.
v minulosti OPEL ASTRA 2,0 60KW, nyní SUZUKI SX4 1,6 GLX 4x4 79KW,
člen Carp Teamu Radegast Karviná
Pavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavlis »

První a základní úprava se týká výkonu, řešení je osazení externí antény, zboku jsem vyvrtal malý otvor a vyvedl cca 50 cm slabého lanka, které jsem uvnitř připájel ke kraťoučké vnitřní anténě. Nyní již po přepnutí na větší výkon (přidržet tlačítko CH, až se ledka přepne ze zelené na červenou) nedochází při používání frekvence 107.9 k rušení příjmu za jízdy. Další úprava se týkala problému s rušením reprodukce zřejmě od mikroprocesoru MP3 dekodéru. Ve vysílači jsou dva malé plošné spoje spojené konektory, horní je MP3 přehrávač, dolní je vysílač. Mezi tyto dvě desky jsem umístil kousek stínícího plechu, který jsem připájel k USB konektoru. Aby bylo možno plech mezi desky umístit, je potřeba vypájet a zapájet z druhé strany desky vysílače jeden elektrolytický kondenzátor. Rušení se dramaticky zmenšilo, ale nezmizelo úplně. Za jízdy ale není patrné. Po těchto úpravách jsem si myslel, že je vše vyřešeno, jezdil jsem krátké trasy a vše bylo OK. Problém se objevil při delší jízdě. V části, která se zasunuje do napájecího konektoru, je umístěn zdroj 5V, který je tvořen stabilizátorem 78D05. Ten ale značně hřeje, není dostatečně chlazen a při dosažení teploty cca 125 stupňů se vypne a zapne zase až po ochlazení, čímž se vysílač zrestartuje. Tohle je asi největší problém, na stabilizátor jsem vyrobil z Cu plechu chladič, ale i tak je teplota pořád hodně vysoká, stabilizátor už ale nevypíná. Tento problém asi nenastane při buzení externím signálem a bude možná nastávat jen s některými flashdisky, protože ty se svými odběry dost liší. Nejlepší by bylo stabilizátor nahradit spínaným zdrojem, do toho se mi zatím nechce. Pokud se do úprav pustíte, vysílač se rozebírá tak, ž je třeba opatrně odloupnout plexi (drží na samolepce), které kryje display, pod ním jsou 3 šroubky, které drží díly k sobě, spodní část se rozebírá tak, že je třeba vyšroubovat plast úplně vespodu jako při výměně pojistky, sundat kovový kroužek pod ním a potom opatrně rozcvaknout poloviny od sebe.
Dragon

Příspěvek od Dragon »

Pavlis píše:První a základní úprava se týká výkonu, řešení je osazení externí antény, zboku jsem vyvrtal malý otvor a vyvedl cca 50 cm slabého lanka, které jsem uvnitř připájel ke kraťoučké vnitřní anténě. Nyní již po přepnutí na větší výkon (přidržet tlačítko CH, až se ledka přepne ze zelené na červenou) nedochází při používání frekvence 107.9 k rušení příjmu za jízdy.
Mám pár doplňujících informací k této úpravě a celkově používání transmitérů.
Dle vyjádření ČTU (Český Telekomunikační Úřad) není v ČR povolené používat vysílače s výkonem nad 50 nW bez speciálního povolení od ČTU.
Pokud to někdo upraví vyvedením antény, tak se zvýší vysílaný výkon, a současně i možnost, že někoho budete rušit. Pokud někdo podá stížnost na ČTU, které ze zákona musí vyhledat zdroj rušení a věřte tomu, že když ho začne hledat, tak ho taky najde a Vy dostanete pokutu za nezákonné vysílání (pokuta do 50 tisíc) a pokuta se Vám zvedá o nezákonnou úpravu vysílacího zařízení.
O úpravách popsaných v odkazu ani nemluvím (vyndání útlumového článku nebo dokonce nabádání k připojení zesilovače).
ČTU už například pokutovala i lidi, kteří si připojili k WIFI zařízení výkonnější anténu a tím přesáhli maximální povolený vyzářený výkon pro WIFI zařízení.
Ještě jedna poznámka. Pokud opravdu chcete tolik zlepšovat činnost tohodle zařízení, tak si raději vyveďte signál z transmiteru stíněným kablíkem a slučte ho se signálem z antény. Budete mít kvalitní přenos a nebudete nikoho rušit. Mělo by stačit omotat pár závitů drátu vedoucího od transmiteru okolo kabelu od antény v blízkosti rádia - na tomhle místě je nutné odstranit stínění z anténního kabelu, ale musíte potom obě stítnění (nad tímhle místem a pod ním) zase spojit kouskem drátku nebo ho nepřerušit úplně. Protože to je už za aktivním zesilovačem v anténě, tak se ani nebude přenášet žádné rušení do antény.
Na stránkách www.pira.cz je také hned na první stránce červené upozornění:
Na těchto stránkách se nacházejí návody na stavbu VKV FM vysílače. Avšak pozor, provoz těchto vysílačů není v České republice povolen. Pirátským vysíláním porušujete platné předpisy a v případě odhalení vám hrozí přinejmenším pokuta! To platí i v případech, kdy jsou jakékoliv negativní důsledky technicky vyloučeny.
Petr
Ps: ještě malá poznámka k možnosti rozšíření frekvencí, na kterých dokáže zařízení vysílat. Pokud se dostanete mimo rozsah rozhlasového vysílání a budete vysílat třeba na frekvencích, které se používají pro řízení letového provozu, tak už nejde jen o nedovolené vysílání, ale i o veřejné ohrožení! Trest u soudu tomu bude odpovídat (včetně možnosti jít si sednout "na tvrdo"). Takže si nejdřív pořádně rozmyslete, jestli vám to za to riziko stojí..
Astra G Caravan 1.8 16V r.v.98
Marky

Příspěvek od Marky »

No jasne, kazde vysilani takto upravenym modulatorem je poruseni zakona, tak jako porusovani dopravnich predpisu, ale to je na kazdem jak se k tomu postavi a jestli mu to za to stoji. Osobne to zrovna neschvaluji, byt jsem ten upraveny belkin mel v ruce. Doma mam jeste jeden klasicky zaplombovany modulator a pokud jsem chtel v aute odstaranit ruseni z ostatnich stanic, tak jsem odsrouboval antenu. Stejne jsem si nakonec koupil radio, ktere splnuje to co od radia chci a mam klid a cisty zvuk :D .
Jinak tu je diskuze z toho piratskeho webu http://www.pira.cz/diskuze/diskuze.asp?cislo=3&prisp=20
Odpovědět