Osoba blízká končí, Klaus podepsal novelu zákona

Co se jinam nehodí pište sem
Miguello

Re: Osoba blízká končí, Klaus podepsal novelu zákona

Příspěvek od Miguello »

Marťas-Pupík píše:Zákon č. 283/1991 Sb. o Policii České republiky§ 12 Odstavec 3
Vysvětlení může...

Listina základních práv a svobod čl. 37 odst.1

Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.
1. Přestupky proti silničnímu provozu se řeší podle přestupkového zákona, subsidiárně podle správního řádu. Zákon o P ČR se zde uplatní jen z části, a to v případě řešení přestupku na místě - v případě odmítnutí (z jakéhokoliv důvodu) věc postoupí správnímu orgánu.
2. Listina odkazuje na TRESTNÍ stíhání, nicméně údajně existuje judikát ÚS, podle kterého se to dá vztáhnout i na správní delikt (=přestupek), ale dokud jsem to neviděl, tak to netvrdím na 100%.

"Takže je podle mě jen otázkou času,kdy se první takto "usvědčený" přestupce obrátí na Ústávní soud a ten to tak zruší..."
- Taky si myslím, ale společně s rozhodnutím o přestupku by ÚS musel zrušit i samotnou novelu. BTW na ÚS se nemusí čekat až s prvním odvážným "usvědčeným přestupcem", podnět mohou podat i poslanci či senátoři atd.
Reklama

Miguello

Příspěvek od Miguello »

Mike.S píše:že se kvůli tomu stresujete :roll: neuděláme s tím vůbec nic, tak proč si kvůli tomu kazit páteční večer (a nejen ten) já už jsem přestal kupovat noviny, nedívám se na zprávy a zvysoka se*u na ty imbecily ve vládě, parlamentu, senátu .... budou si dělat zákony jen tak, aby vyhovovaly hlavně jim, co jim je po nějakých voličích - poslední dobou mám pocit, že slovo volič je odvozeno od slova vůl nikoliv volit :roll:
Možná neudělám nic se zněním zákona, ale tím, že nad tím přemýšlet nebudu, si taky moc nepomůžu. Přestupek se mi může stát kdykoliv a co když právě já budu ten první, co půjde k ÚS ? :lol: Základ je být připraven 8) A hlavně pro mě jako pro právníka je to zajímavá polemika + třeba si z této diskuze odnese něco i někdo další, např. teď už bude připraven na argumentaci policisty, že podle LZPS se odmítnutí vypovídat vztahuje pouze na trestní stíhání, tj. že výmluvu nebere a posílá to do správního řízení atd.

Časem se určitě vyrojí spousta názorů, a to i z řad odborné veřejnosti, tak uvidíme.
Marťas-Pupík

Příspěvek od Marťas-Pupík »

No a je to tady. O te treti moznosti se mimochodem zminoval kolega jiz v dobe,kdy zakon poprve prosel pres PS PCR...A jak vidno,jiz tehda mu to myslelo :lol:

http://zpravy.idnes.cz/misto-osoby-bliz ... domaci_brd
Opel Astra G 1,7 DI 16 V 125 000 Km Hatchback, r.v. 2001
POMÁHAT A CHRÁNIT nebo BUZEROVAT A MLÁTIT???
Miguello

Příspěvek od Miguello »

To řetězení je výborný nápad, to druhý je diskutabilní, protože jak jsem psal, tak v případě, že řízení nebylo řádně skončeno (nelze zahájit řízení proti konkrétnímu pachateli za předmětný dopravní přestupek = pachatele nedohledali nebo se nikomu nepodařilo skutek prokázat), správní orgán věc odloží, ale druhé řízení = za porušení povinnosti zajistit dodržování ... bla bla bla ..., které vede vůči provozovateli, stále běží. Tak či tak bych se odvolával + správní žaloba. Bohužel rozhodnutí, včetně rozhodnutí o odnětí ŘP nemá odkladný účinek, takže i v případě výhry u soudu je to pár měsíců bez ŘP.
Odpovědět