Prostor u Zafiry pro montáž světel není mnoho a otázka: "kam s nimi" je opravdu zásadní. Vzhledem k zákonem daným rozměrům montáže musíme dle použitého typu zakoupených světel dost laborovat. Já to vyřešil vzhledem k možnostem, co možná nejmíň drasticky:
Máte několik možností a to:
1, zakoupit kulatá světla a umístnit je co nejblíže k mlhovkám - to se mě osobně ale moc nelibý.
2, zakoupit podélná světla (viz odkaz) a vyříznout (třeba pájkou) pro ně díry nad mlhovky v nárazníku.
3, míň destruktivní: zakoupená podélná světla "upravit" - odříznout jejich zadní (černou) část tak, aby se světel zůstalo pouze přední sklo s diodami a základní deskou kde jsou diody osazené. Bohužel tím ztratíte záruku na světla a hlavně světla nejsou teď vodotěsná! Což byl můj případ. Vrtat do nárazníku se mě nechtělo.
Montáž:
Aby se do světel nedostala voda, a drželi nad mlhovkami použil jsem nejelegantnější systém, co mě napadl - zalil jsem jejich zadní část plastickým lepidlem které posloužilo jako lůžko a izolace před vodou a lepidlo na zafixování do nárazníku. Světla jsem tedy nad mlhovky prostě nalepil (Použil jsem lepidlo mamut - je to něco jako tekuté hřebíky

Link na světla co jsem použil. Cena sice "vyšší" ale stále dobrá! Jsou kvalitní, opravdu supersvítívá (v rámci ceny). Obsahují kvalitní elektroinstalaci spolu s relé pro jejich ovládání a hlavně jsou vodotěsná!! A instalace jednoduchá: červený drát + od zapalování, - černý a pak už jen žlutý + od pozičních světel celkem tedy budete zapojovat pouze 3 vodiče!! (pokud nepočítám, že musíte napojit 2x 2 dráty do těch led světel přes konektory které jsou již součástí.
Kód: Vybrat vše
http://levnealarmy.cz/eshop/led-svetla/denni-drl-svetla-e/hid-808as-hp-svetla-pro-automaticke-denni-sviceni-s-led-homologovana.html
+ šedý drát od čidla zpátečky (je na něm + po zapnutí zapalování) čidlo je pod baterkou na boku převodovky
- kostra kdekoliv (já dal přímo na baterku)
Ovládání světel:
+ od obrysovky v předních světlech (myslím zelený drát hnědý je mínus) )(po zapnutí obrysových světel se tím automaticky vypne přes relátko denní svícení)
A ještě přikládám něco, co podle toho co vidím na silnicích a i tady neznáte! Tedy aspoň někteří z Vás

Hlavně se nedodržuje rozměr mezi světly 600mm kdy to má co druhý řidič nalepený hned na SPZce coz je jen 530mm!
O tom, že musíte použít jen schválená světla pro denní svícení snad nemusím psát (mají na sobě vyražené číslo atestu a značku RL. Dost lidí se plete led obrysová světla za ty pro denní svícení.
Jinak ještě pozor na "Denní" led světla na Aukru za cca 300kč - málo svítí i přes to ze jsou "supersvítivá"

A citace jak mají světla správně fungovat:
A, světla se musí rozsvítit automaticky po zapnutí zapalování (nastartování motoru) a zhasnou po jeho vypnutí
B, při rozsvícení obrysových světel musí světla pro denní svícení automaticky zhasnout
Výsledek:
Světla svítí opravdu dobře, ale foceno to bylo ve špatném úhlu tak proto svítí - dle fotky málo. Pokud se postavíte před auto ve vzdálenosti cca 5m světla svítí daleko více. Zde jde právě o to "seřízení" světel jak mají svítit. (jak má jít hlavní tok světla)

Tak že hodně zdaru, a pokud se budete řídit tímto "návodem" rozhodně nebudete mít na STK nebo u případné silniční kontroly problémy.
Martin