S čím do servisu, co se dá udělat doma?

Pokud se váš dotaz nehodí do žádné sekce pište jej sem.
Odpovědět
j.sida

S čím do servisu, co se dá udělat doma?

Příspěvek od j.sida » 17 srp 2010, 14:57

zdravím, blíží se mi termín technické a s ní spojené kontroly před technickou atp. nicméně věc se má takhle. Narazil jsem zde několikrát na reference k příručce "Jak na to", kouknul jsem se na ní (zatím jen na netu) a uvažuji o její koupi. Chci se vás zeptat nakolik bude nápomocná člověku, který není z oboru a nemá pochopitelně přístup k autoservisní technice (sehnat rampu považujte za vrchol). Kdybych měl přeformulovat dotaz, tak co všechno zvládne normální člověk za servisní úkony sám? Astru mám šestým rokem a má velmi málo najeto (do 30k km). Prošla prohlídkou po 4 letech v autorizovaném opel servisu, která však byla díky malému počtu km omezená. Tzn měnil se olej, vzduchový a palivový filtr čistič paliva... dohromady za to chtěli 4 000. Nevím jestli je to cena přiměřená či ne, ale skeptická povaha mi říká, že možná právě s tou příručkou bych to zvládl sám a levněji - pochopitelně bez razítka.

Druhá část mé prosby směrem na vás se týká tho, co všechno si myslíte, že by mělo být teď, po šesti letech provedeno. Pochopitelně dostane nový olej, plánuji vyměnit kabinový filtr. Je mi jasný, že to nebude stačit a pravděpodobně bude teď potřeba udělat něco co během prohlídky po 4 letech nebylo provedeno - protože prostě některé součástky pojdou časem nehledě na počet usvištěných km. Jen bych si chtěl udělat představu na co se mám připravit.

Předem díky za případné odpovědi :)

Reklama

hansdob
Kontaktovat uživatele:

Re: S čím do servisu, co se dá udělat doma?

Příspěvek od hansdob » 17 srp 2010, 15:02

No šikovný člověk udělá ledacos teoreticky skoro vše :-D ovšem něco vyžaduje bud praxi či návod a velkou trpělivost aby se místo TZV ušetření neplatilo víc. Jinak Aby ti někdo mohl odpovědět co na tvém autě dělat po 6 letech je třeba napsat co máš za motor nejlépe jeho typ z velkého TP
Opel Astra G 5 dveří 2003 Opel Astra G Cabrio 2003 Audi A6 Allroad 2003 Škoda Octavia Super 1961 Zetor 25K Jawa 23 Mustang *2 a golden sport 1 Jawa 21*2 Jawa 20 *3 aaaa Prase

OP-COM.PROFESSIONAL.CZ, VCDS,FO-COM,TEXA NANO a dětská hračka SCANMASTER

j.sida

Příspěvek od j.sida » 17 srp 2010, 15:36

sorry chtel jsem to napsat, ale zapomnel jsem. prepisu i obsah servisni knizky.
Motor: Z16XE

Ukony po 2. roce: pylový f., brzdová kap.
Ukony po 3. roce: -
Ukony po 4. roce: vzduchový f., palivový f.

zEjn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zEjn » 17 srp 2010, 16:45

Trosku me zarazi, ze nikde nevidim zakladni vec - olej?

j.sida

Příspěvek od j.sida » 17 srp 2010, 17:05

viz první post. olej beru jako samozřejmost. měněn každý rok a letos bude také.

zatím jsou zkoumal společně se serviskou a internetem co by asi mělo být provedeno a vychází mi to následovně:
kabinový filtr, svíčky, rozvodový řemen + kladky (plánuju o rok odložit asi - v servisce je psáno 6 let nebo 90000Km, nicméně nemám najetou ani třetinu toho limitu km, tak doufám, že vliv zubu času není až tak podstatný, že by rok mohl ohrozit motor), olej pochopitelně, nová brzdová a spojková kapalina + vizuální a jiné kontroly + připrava na technickou. Nějaké nápady, připomínky?

Defender
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Defender » 17 srp 2010, 19:13

Zatím co jsem dělal samodomo :lol: většinou jen kus za kus a někdy k tomu potřebuješ i druhý ruce 8)
-olej + filtr (každý rok)
-pylový filtr + vzduchový
-svíčky
-palivový (jen jednou a nedopadlo to, utrhal jsem ty spony a musel jsem s provizorně zaizolovaným potrubím zajet do Opelu)
-přední + zadní nárazník + prahy (několikrát a ještě mne to určitě párkrát čeká :( )
-svěla přední + zadní (Xkrát)
-zatím jednou pravej blatník
-přední tlumíky (spíš jsem to okukoval, ale dá se :D )
-tyčky stabilu (ten samej případ)
-tlumič, těhlice, rameno (to už sám za pomoci dalších rukou a ještě mne to čeká :wink: )
-drážkový řemen (to zvládneš za 30 min. na parku, včetně kladky napínáku :lol: )
-demontáž + montáž EGR (Xkrát při laboraci pocukávacího motoru :wink: )
-výměna zadního a prostředního dílu výfuku (spíš jsem asistoval maníkovi co má servis, ale nic světabornýho :?: )
-výměna předních kotoučů + přední a zadní desky (tak to už je trochu vyžší dívčí, ale dalo by se)
Tak to je na co jsem si teď vzpoměl a co se dá udělat někde mimo servis a vybavení, samo že do toho nepočítám takový ojebávky jako výměna rádia, pojistek, vyndání budíků a největší byla s přístupem k multitimeru (multimetr) 8)
Mobil : 602318645

Mojmec11
Bydliště: Kdysi okolí Třebíče, teď Jižní Čechy,vesnice,okna na všecky strany

Příspěvek od Mojmec11 » 18 srp 2010, 10:02

Přípíšu:
Výměna destiček,kotoučů a předního ložiska-dá se v pohodě na heveru. 8)
Někde se píše o výměně rozvodů,pokud to nemá naběháno,ale má to roky,určitě bych vyměnil řemen.Říkat si,že ještě rok vydrží,může přijít mnohem dráž než výměna řemene.
A kabinový/pylový filtr bych doporučoval měnit častěji než 1x ročně,nebo aspon zkontrolovat.Ono stačí někde prolétnout hejnem nákého bordelu ve vzduchu a máte vidět jak ten filtr pak vypadá :shock:
Astra 1.6 16v 74kW,X16XEL,Caravan sport,"stříbrná sršeň" z Itálie
Astra 1.8 16V,Caravan,"stříbrná sršeň" z Německa - už jen jako zdroj náhradních dílů.
[color=#0000FF][b]Diagnostika OP-COM Dačice a okolí,ceny lidové,vytáhnu z vašeho auta všecky data- pak je na vás,co s nima uděláte[/b][/color] :lol:

j.sida

Příspěvek od j.sida » 18 srp 2010, 10:23

Mojmec11 píše:Přípíšu:
Výměna destiček,kotoučů a předního ložiska-dá se v pohodě na heveru. 8)
Někde se píše o výměně rozvodů,pokud to nemá naběháno,ale má to roky,určitě bych vyměnil řemen.Říkat si,že ještě rok vydrží,může přijít mnohem dráž než výměna řemene.
A kabinový/pylový filtr bych doporučoval měnit častěji než 1x ročně,nebo aspon zkontrolovat.Ono stačí někde prolétnout hejnem nákého bordelu ve vzduchu a máte vidět jak ten filtr pak vypadá :shock:
k tem rozvodum. v servisce je napsano 6 let. Rikam si ale, ze to urcite musi mit nejakou rezervu, navic si rikam, ze remen po sesti letech nemuze vypadat stejne u auta, ktery ma najeto nejakaych 27tkm a u auta s nalitanou devadesatkou. Jasny, teplotni rozdily a vubec cas hraje roli, je to guma, ktera casem zpuchri. Odklad jsem chtel delat hlavne vuli tomu, ze ted nechat v servisu otevirat motor a menit jen remen je asi zbytecny, protoze to bych nechal rovnou vymenit celou sadu. Nadruhou stranu si rikam jestli na vymenu sady neni brzo. Proto ten odklad o rok, ze bych nechal pak vymenit komplet sadu.

Mojmec11

Příspěvek od Mojmec11 » 18 srp 2010, 10:47

Pokud to nemá kilometry,je zbytečné měnit celou sadu,pokud třeba neprosakuje vodní pumpa.Ale řemen bych vyměnil určitě.Mám známé mechaniky a už jsem viděl pár řemenů bez zubů,ani nebyly moc staré.A hádej co se stalo s těmi motory,ze kterých byly......
Podle mne se určitě vyplatí dát pár stovek za nový řemen,než pár tisíc za opravu motoru,kdyby nedejbože přeskočil řemen a potkalo se to.
A nebo napiš Denymu,jeho slovo je zákon :D Třeba se mýlím,ale ve Tvé situaci bych neměl klidné spaní.Nejhorší chvíle pro rozvodový řemen je start a zastavení motoru.A nebo prudká změna otáček při podřazení například a prudkém puštění spojky.Proto velice nerad nechávám řídit manželku. :lol: :lol:
Astra 1.8 16V,Caravan,"stříbrná sršeň" z Německa - už jen jako zdroj náhradních dílů.
[color=#0000FF][b]Diagnostika OP-COM Dačice a okolí,ceny lidové,vytáhnu z vašeho auta všecky data- pak je na vás,co s nima uděláte[/b][/color] :lol:

j.sida

Příspěvek od j.sida » 18 srp 2010, 13:37

Mojmec11 píše:Pokud to nemá kilometry,je zbytečné měnit celou sadu,pokud třeba neprosakuje vodní pumpa.Ale řemen bych vyměnil určitě.Mám známé mechaniky a už jsem viděl pár řemenů bez zubů,ani nebyly moc staré.A hádej co se stalo s těmi motory,ze kterých byly......
Podle mne se určitě vyplatí dát pár stovek za nový řemen,než pár tisíc za opravu motoru,kdyby nedejbože přeskočil řemen a potkalo se to.
A nebo napiš Denymu,jeho slovo je zákon :D Třeba se mýlím,ale ve Tvé situaci bych neměl klidné spaní.Nejhorší chvíle pro rozvodový řemen je start a zastavení motoru.A nebo prudká změna otáček při podřazení například a prudkém puštění spojky.Proto velice nerad nechávám řídit manželku. :lol: :lol:
no mne slo spis o to, ze v servisu asi dam vic za praci pri vymene toho remene nez za celej remen ne? a kdyz u toho nebudu vymenovat kladky tak nevim jestli se to vyplati. zkusim s tim obtizit Dennyho, uvidime co rekne, pokud neco rekne :) diky

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 18 srp 2010, 20:41

j.sida píše:nakolik bude nápomocná člověku, který není z oboru a nemá pochopitelně přístup k autoservisní technice
Na hodně, já do ní čučím furt a nikdy jsem něvěděl, že bysch si troufl něco rozdělat. 8)
Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER . . . . Opel Astra G 1.8 | X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi | Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC | Z20LET
Předchozí: ]Opel Astra G 2.0 Di| X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4 | Z14XE

HerryCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HerryCZ » 18 srp 2010, 20:47

Mno me knizka "Jak na to" vubec nepomohla. Je tam mixka ruznych typu a rocniku a nic moc detailne. Co jsem mel tu cest, tak tahle knizka nebyla nikdy nic moc. Ale treba nekdo podle toho dela a je s ni spokojeny.
Obrázek

Obrázek

Opel Zafira 1,8 92kW (Z18XE) 2000 Edition-Obyvak na uteku
Skoda 100 (722)-Muj stary dobry verny pritel na ktereho nedam dopustit
Skoda Fabia Combi 1,4MPi-S ni uz to neni tak squleee jako s S100

Mojmec11

Příspěvek od Mojmec11 » 19 srp 2010, 17:14

Mě zase jo,hlavně když potřebuju něco na autě najít a nebo zjistit,jak to rozebrat a složit,aspon přibližně.Než si to omáknu sám :lol:

Alzafir

Příspěvek od Alzafir » 19 srp 2010, 17:59

Ta knížka není až tak špatná, ale na tak poměrně sofistikované vozidla, jako jsou naši miláčci, dost nepřehledná a zmatečná. Když to srovnám s předchozí knihou Jak na to, co jsem měl na Favorita... Nebe a dudy. Tam jsem se naučil spoustu věcí. Informace na oplíka jsem sháněl hlavně na netu, třeba i zde 8)

A aby tohle nebylo až tak mimo mísu, tak každý si musí udělat sám svou představu, co může zvládnout, jak je technicky zdatný, jaké má vybavení.... A kdo v mládí vyrostl na Merkuru, tak toho zvládne dost!!! :mrgreen:
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor

Odpovědět