Příspěvek
od Arwy » 14 črc 2012, 14:31
Musíš sa rozhodnúť sám, či chceš motor staršej generácie X..... alebo novšej Z..... . Aký je medzi rozdiel Ti už chalani napísali. Počítaj s tým, že X motory na reguláciu voľnobehu používajú obtokový ventil a krokový motorček - budeš musieť dbať na čistotu škrtiacej klapky a krokáča. Inak budeš mať problém s kolísaním otáčok, prípadne so stopovaním motora po zošliapnutí spojky. Na X motor sa horšie dorába tempomat. Na druhú stranu má katalyzátor pod motorom a jednu lambda sondu, regulátor tlaku paliva a vratné palivové potrubie.
Z motory nemajú problémy s kolísaním voľnobehu, nemajú obtokový ventil pre voľnobeh, všetky podporujú funkciu tempomantu (ale bude potrebné dorobiť kabeláž), nemajú vratné palivové potrubie. Ak sa rozhodneš pre Z16XE, tak sa na nej dá softvérovo deaktivovať EGR ventil (pri 1.4 až od tuším 2003, alebo 2004). Na druhú stranu majú katalizátor spojený so zvodmi a dve lambda sondy. Často sa stáva, že tieto Z motory majú problém s RJ motorov (konštrukčné riešenie, umiestnenie RJ na bloku motora, zaťažovanie vybráciami a teplom), ale je to tým, že ich u nás jazdí najviac (pozri inzerciu na SK, všetko sú 1.4 a 1.6. Kúpiť 1.8 je takmer nemožné a o nejakých 2.0 už ani nehovorím). 16 ventilové motory pri podtáčaní, jazdení po meste pri nedostatočne zohriatom motore a jazdení na "spotrebu" trpia pridieraním ventilov. Čo sa týka spotreby, tak rozdiel medzi 1,4 a 1,6 je minimálny ak vôbec nejaký. Kompromis by som videl v Z16SE, čo je 1.6 s elektronickým plynom a 8 ventilovou technológiou.
No každopádne počítaj s tým, že ak chceš kupovať 10 až 12 ročné auto, tak nejakým investíciaám sa nevyhneš a vždy to bude mačka vo vreci nech Ti tu poradíme čokoľvek.
Ja osobne, ak by som kupoval znovu G-čko, tak by som bral Z18XE.
Programovanie riadiacich jednotiek vozidiel Opel, diagnostickým testerom GM MDI.
Lustrácia Security a Radio kódov z VIN čísla vozidiel Opel.
Opel Astra J Sport, 1.6, 85 kW, A16XER+LPG, r.v. 2010; Ex Opel Astra G, Z14XE, Ex Opel Astra G, X16XEL