Osoba blízká končí, Klaus podepsal novelu zákona
Osoba blízká končí, Klaus podepsal novelu zákona
http://www.novinky.cz/domaci/245961-vym ... l?ref=boxD
Stejně jako senátoři si myslím, že se to časem dostane k Ústavnímu soudu a novela bude zrušena jako protiústavní.
Stejně jako senátoři si myslím, že se to časem dostane k Ústavnímu soudu a novela bude zrušena jako protiústavní.
- Reklama
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Osoba blízká končí, Klaus podepsal novelu zákona
Mno uprimne receno, docela s tim souhlasim. Protoze porusovat predpisy a vymlouvat se na osobu blizkou mi pripadne minimalne nefer vuci tem, co ty predpisy neporusuji nebo se alespon nenechaji chytit. Ja osobne jsem v zivote nedostal pokutu ani za parkovani a v zivote jsem vymluvu na osobu blizkou nepouzil. Jo horsi to budou mit ridici prepravnich sluzeb, ti bohuzel casto nemaji jinaci moznost nez porusit predpis. Ale to by uz bylo na delsi debatu.
a dyk je to furt to same... akorat s tim rozdilem, ze ted musis zacvakat pokutu a body ti zustanou... a nebo to hodit na nakeho Tadzigistance
Co vlastně prosadili poslanci proti vůli Senátu? Konec osoby blízké je jen marketing, realita je prostší: více peněz do rozpočtu za každou cenu:
http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/os ... odpustkum/

Co vlastně prosadili poslanci proti vůli Senátu? Konec osoby blízké je jen marketing, realita je prostší: více peněz do rozpočtu za každou cenu:
http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/os ... odpustkum/
HerryCZ: Tak Mirek Dušín přece jenom existuje !!!
Ne, teď vážně, v podstatě s Tebou souhlasím, ale:
Rozlišujme
1. řidič (ať už prase nebo slušný kterému to výjimečně ulítlo), který použije "výmluvu" (někdo tomu říká mezera v zákoně
) na osobu blízkou aby se vyhnul potrestání
2. vlastník vozidla, který ho někomu půjčil a kvůli jeho přestupku je předvolán a protože má to právo, tak proti němu nebude vypovídat (např. přítelkyně - řekneš na dopravce "to byla má přítelkyně", abys pak tu pokutu stejně zaplatil Ty ? + ona pravděpodobně i mínus body.. a doma máš po <>
)
Dobrá, mezery v zákoně jsou obvykle problém (jsem právník a jen málokdy mi mezera pomůže, spíš mi ztrpčují život..), ale
problém je, že tady se bavíme o základním lidském právu nevypovídat proti někomu, komu nechceš způsobit problémy, protože k němu máš blízký vztah. To za 1.
Za 2. pokud toto právo skutečně zůstane zrušeno, pak automaticky neseš odpovědnost za každého, komu půjčíš auto. Abys ji nenesl, tak ho teda práskneš. Super pro mezilidské vztahy. Ano, každý by měl mít slušnost a čest nést odpovědnost za své činy, ale pokud se nejedná o ujetí od nehody nebo o její zavinění, pak nebezpečnost 60ky na 50ce mi nepřijde dostatečně vysoká pro to, abych dobrovolně odevzdal min. denní plat.
Jak správně píše ála, nejde o postihování přestupků, ale o prachy, a to mě na tom žere.
Je sice pravdou, že teoreticky nikomu neuškodíme pokud jej jako řidiče v inkriminovanou dobu označíme, protože i tak musí správní orgán postupovat tak, aby dotyčnému přestupek jednoznačně prokázal. Jenže pokud se mu to nepodaří (stačí, když dotyčný svou vinu popře a fotka nebude dostatečně zřetelná), pak se - jak se správně píše v článku, na který ála dal/a odkaz - vše rozběhne nanovo a znovu se jde po vlastníkovi vozidla, a můžu klidně uvádět fiktivní osoby z Ukrajiny apod. Iniciativní úředník ještě může zkusit přidat i obvinění z přestupku podle § 21 odst. 1 písm. g) přestupkového zákona, což je za "úmyslně podá nepravdivou nebo neúplnou svědeckou výpověď ve správním řízení anebo úmyslně uvede nepravdivý údaj v čestném prohlášení u správního orgánu" s pokutou do 10.000,-Kč
Chybně se v článku píše, že uhrazením pokuty je přestupek odložen, to je blbost. Odkládá se podle § 66 přestupkáče např. z důvodu nezjištění pachatele (což se na tento případ nevztahuje, viz výše), zemřel-li pachatel před zahájením řízení, požívá-li pachtel výsad imunity, pokud pachatel v době spáchání přestupku nedovršil patnáctý rok svého věku nebo trpěl duševní poruchou, pro níž nemohl rozpoznat, že svým jednáním porušuje nebo ohrožuje zájem chráněný zákonem, nebo ovládat své jednání apod. Uhrazením pokuty je přestupek vyřešen, nikoliv odložen.
Prostě je to paskvil. Snad automatickou odpovědnost nerozšíří i na trestněprávní odpovědnost, někomu se zbrojákem půjčím zbraň, on s ní někoho killne, jemu to neprokáží, tak si půjdu sednou já a basta
No, snad se nám vyhne potřeba volat po osobě blízké.

Rozlišujme
1. řidič (ať už prase nebo slušný kterému to výjimečně ulítlo), který použije "výmluvu" (někdo tomu říká mezera v zákoně

2. vlastník vozidla, který ho někomu půjčil a kvůli jeho přestupku je předvolán a protože má to právo, tak proti němu nebude vypovídat (např. přítelkyně - řekneš na dopravce "to byla má přítelkyně", abys pak tu pokutu stejně zaplatil Ty ? + ona pravděpodobně i mínus body.. a doma máš po <>

Dobrá, mezery v zákoně jsou obvykle problém (jsem právník a jen málokdy mi mezera pomůže, spíš mi ztrpčují život..), ale
problém je, že tady se bavíme o základním lidském právu nevypovídat proti někomu, komu nechceš způsobit problémy, protože k němu máš blízký vztah. To za 1.
Za 2. pokud toto právo skutečně zůstane zrušeno, pak automaticky neseš odpovědnost za každého, komu půjčíš auto. Abys ji nenesl, tak ho teda práskneš. Super pro mezilidské vztahy. Ano, každý by měl mít slušnost a čest nést odpovědnost za své činy, ale pokud se nejedná o ujetí od nehody nebo o její zavinění, pak nebezpečnost 60ky na 50ce mi nepřijde dostatečně vysoká pro to, abych dobrovolně odevzdal min. denní plat.
Jak správně píše ála, nejde o postihování přestupků, ale o prachy, a to mě na tom žere.
Je sice pravdou, že teoreticky nikomu neuškodíme pokud jej jako řidiče v inkriminovanou dobu označíme, protože i tak musí správní orgán postupovat tak, aby dotyčnému přestupek jednoznačně prokázal. Jenže pokud se mu to nepodaří (stačí, když dotyčný svou vinu popře a fotka nebude dostatečně zřetelná), pak se - jak se správně píše v článku, na který ála dal/a odkaz - vše rozběhne nanovo a znovu se jde po vlastníkovi vozidla, a můžu klidně uvádět fiktivní osoby z Ukrajiny apod. Iniciativní úředník ještě může zkusit přidat i obvinění z přestupku podle § 21 odst. 1 písm. g) přestupkového zákona, což je za "úmyslně podá nepravdivou nebo neúplnou svědeckou výpověď ve správním řízení anebo úmyslně uvede nepravdivý údaj v čestném prohlášení u správního orgánu" s pokutou do 10.000,-Kč

Chybně se v článku píše, že uhrazením pokuty je přestupek odložen, to je blbost. Odkládá se podle § 66 přestupkáče např. z důvodu nezjištění pachatele (což se na tento případ nevztahuje, viz výše), zemřel-li pachatel před zahájením řízení, požívá-li pachtel výsad imunity, pokud pachatel v době spáchání přestupku nedovršil patnáctý rok svého věku nebo trpěl duševní poruchou, pro níž nemohl rozpoznat, že svým jednáním porušuje nebo ohrožuje zájem chráněný zákonem, nebo ovládat své jednání apod. Uhrazením pokuty je přestupek vyřešen, nikoliv odložen.
Prostě je to paskvil. Snad automatickou odpovědnost nerozšíří i na trestněprávní odpovědnost, někomu se zbrojákem půjčím zbraň, on s ní někoho killne, jemu to neprokáží, tak si půjdu sednou já a basta

No, snad se nám vyhne potřeba volat po osobě blízké.
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy jsem to nepoužil, takže je mi to úplně jedno.

Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER . . . . Opel Astra G 1.8 | X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi | Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC | Z20LET
Předchozí: ]Opel Astra G 2.0 Di| X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4 | Z14XE
Nikdy jsem nepotřeboval shánět Postinor, ale neslibuju, že se mi někdy nebude hodit 

Ano já to taky nikdy (bohužel nebo naštěstí) neměl možnost použít, ale určitě souhlasím s Miguelem, že je to nestandartní a ve své podstatě i protiprávní rozhodnutí. Vždyť právo nevypovídat proti svým blízkým je součást demokkracie, stejně jako prokazování viny, no i když, u nás a demokraci
a co potom to právo, jen proutek co si každej vlivnej ohne do podoby co potřebuje a nebo ho rovnou ořeže 

Mobil : 602318645
Stručně řečeno nemá smysl předělávat jen nějakou specifickou část zákona, když další věci v ní zdaleka tak nefungují, jak mají 

My new car ( Opel Meriva A ) :arrow: AstraMan's blue scorpion - Z17DTH, 5DV.
My ex-car ( Opel Astra G ) :arrow: AstraMan's silver dragon - X20DTL, 5DV.
My motto :arrow: Činy jsou více, než slova !!!
My ex-car ( Opel Astra G ) :arrow: AstraMan's silver dragon - X20DTL, 5DV.
My motto :arrow: Činy jsou více, než slova !!!
- Marťas-Pupík
Zákon č. 283/1991 Sb. o Policii České republiky§ 12 Odstavec 3
Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako újmu vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek.
Listina základních práv a svobod čl. 37 odst.1
Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.
Takže je podle mě jen otázkou času,kdy se první takto "usvědčený" přestupce obrátí na Ústávní soud a ten to tak zruší...
Ještě bych chtěl dodat,že je skutečně s podivem,že nejdříve došlo ke změně zákona,který obecní policii nařizoval místa,kde provádí měření označit cedulemi.A krátce nato pak ke zrušení osoby blízké.Je podle mého naprosto evidentní,že zapracovala obecní lobby a šášulové z obecních policií nyní místo dbaní na dodžování pořádku budou stát na třicítce,kasírovat řidiče a plnit obecní pokladny.Bych chtěl vidět,jaká by byla skutečnost v případě,že by takto vybrané peníze šly přímo do státního,nikoliv obecního rozpočtu....Odpovím si sám-kašlali by na to
Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako újmu vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek.
Listina základních práv a svobod čl. 37 odst.1
Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.
Takže je podle mě jen otázkou času,kdy se první takto "usvědčený" přestupce obrátí na Ústávní soud a ten to tak zruší...
Ještě bych chtěl dodat,že je skutečně s podivem,že nejdříve došlo ke změně zákona,který obecní policii nařizoval místa,kde provádí měření označit cedulemi.A krátce nato pak ke zrušení osoby blízké.Je podle mého naprosto evidentní,že zapracovala obecní lobby a šášulové z obecních policií nyní místo dbaní na dodžování pořádku budou stát na třicítce,kasírovat řidiče a plnit obecní pokladny.Bych chtěl vidět,jaká by byla skutečnost v případě,že by takto vybrané peníze šly přímo do státního,nikoliv obecního rozpočtu....Odpovím si sám-kašlali by na to

Opel Astra G 1,7 DI 16 V 125 000 Km Hatchback, r.v. 2001
POMÁHAT A CHRÁNIT nebo BUZEROVAT A MLÁTIT???
POMÁHAT A CHRÁNIT nebo BUZEROVAT A MLÁTIT???
KLuci je to hnusárna vypovídat proti osobě blízke, dobře, ale kolik lidí takto půjčuje auto. Proč jsou pojistky na auto a ne na člověka. Ale od toho máme zákonodárce, ať se dává na auto SPZ s číslem řidičáku třeba. Od toho máme zákonodárce tak ať se snaží, placený jsou více než dobře a každou kravinu nás kasírují.
Ne na rovinu, něco jsi porušil, následuje trest, tak to učíme i malý děti. Jo něco pos...rat a pak nenést následky?
A češi jsou přesně takový, někdo něco přikáže a my hledáme tak to obejít a neposlechnout.
to jsem se ale rozčílil.
Ne na rovinu, něco jsi porušil, následuje trest, tak to učíme i malý děti. Jo něco pos...rat a pak nenést následky?
A češi jsou přesně takový, někdo něco přikáže a my hledáme tak to obejít a neposlechnout.
to jsem se ale rozčílil.
Astra von Barča 1,6 8ventilů-X16SZR
05.1998- Germany od 03.2006 v mé državě..
- Mike.S
- Kontaktovat uživatele:
že se kvůli tomu stresujete
neuděláme s tím vůbec nic, tak proč si kvůli tomu kazit páteční večer (a nejen ten) já už jsem přestal kupovat noviny, nedívám se na zprávy a zvysoka se*u na ty imbecily ve vládě, parlamentu, senátu .... budou si dělat zákony jen tak, aby vyhovovaly hlavně jim, co jim je po nějakých voličích - poslední dobou mám pocit, že slovo volič je odvozeno od slova vůl nikoliv volit 

Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi
Actual car:
..........Holden Zafira|1.8 16V|Z18XE|by Mike.S.........
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi
Actual car:
..........Holden Zafira|1.8 16V|Z18XE|by Mike.S.........
jak se rodí koťata - kocením
jak se rodí telelata - telením
jak se rodí voli - - - - dopňte si sami.
jak se rodí telelata - telením
jak se rodí voli - - - - dopňte si sami.
Astra von Barča 1,6 8ventilů-X16SZR
Radosi... prestavam pomalu verit tomu co tu v posledni dobe pises... a pak ze ja sem mladej a blbej 

-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Proč? Já viděl policajty za posledních 12 let 2x a to byla jen běžná kontrola. 

Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER . . . . Opel Astra G 1.8 | X18XE1