Olej na lišty motorových pil

Co se jinam nehodí pište sem
Odpovědět
Zralok

Příspěvek od Zralok » 06 led 2009, 21:25

No když bys ten zbytek uskladnil tak aby nepřemrzl při další výměně ho nalil do auta a doplnil novým olejem takže by jsi měl pokaždé o 3/4 litru víc tak po 6 letech máš olej na výměnu zadara. :lol: Na lištu pily je ho škoda. Tam stačí mnohem obyčejnější olej. Tam se dá klidně použít ten olej co vypustíš z auta ale ekologické to teda není. (Ale to není ani to že tam dáš nový olej určený do auta). Ale na řetěz pily to bohatě stačí. Do sekačky to už je použití reálnější a tak nějak pro mne běžnější.
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=7&t=10584&start=0
Astra Caravan 1,7 DTi Y17DT N-Joy stříbrná metalíza, 1/2004.
+ nějakej VW k tomu

Reklama

Trdlo

Příspěvek od Trdlo » 06 led 2009, 21:30

Prosím Vás, když už tu píšete o pile... Je to OT jak prase, ale musím reagovat.
Dávat na lištu do pily olej 10W40 či podobný, ať už nový nebo vyjetý je totální cypovina. Tím tak akorát podpálíte lištu. Jestli budete řezat na zahradě prkna tak ještě, ale jak přijdeš na strom o průměru 40 a vejš, bo 30 a vejš, podle toho jakou máte lištu prostě v momentě kdy budete v plným záběru lišty, tak to přestane mazat.
Řetězový olej je mnohem řidší, takže se líp rozlejvá a natahuje dopředu do lišty.
Takly jsem kdysi použil z nouze olej co byl v autě a lišta měla vymalováno. :roll:
Konec OT.
END

Zralok

Příspěvek od Zralok » 06 led 2009, 21:55

Tak už to není OT už je to v pokecu. Jeden příbuzný je profesionální dřevorubec a za den ve dvou spotřebují 4-5l oleje na řetěz. Říkal že používal rostlinný olej na smažení neb řetězový olej by ho zruinoval pak že získal zdroj vyjetého motorového oleje a tak ho používá bez potíží. Když jsem ho ale viděl jak ho do pily v lese nalévá tak mi hrůzou vstávaly na hlavě hřebíky. Stromy které s tím přede mnou kácel měly i více než 40 a to je hned na místě řezal na metrové kusy. Taky říkal že řetězové oleje ty eko jsou sajrajty které jsou sice ekologické ale právě s nimi mají lidi v pilách nejvíc potíží. Pokud někdo řeže jen občas tak se ten nevypotřebený olej už začne rozkládat a pak je na problém zaděláno. Po rostliném ale taky říkal že při uskladnění je lépe přes pilu prohnat nějaký minerál což doporučoval i po tom eko přímo pro pily. A znám několik lidí co v pile zásadně používají motorový minerál M6AD a nikdy problém neměli. Ale moderní olej do aut nový taky myslím nedoporučoval. Tam je údajně ještě moc aditiv a to prý potíže způsobit může. S vyjetým už problémy nejsou a vzhledem k tomu že M6AD je prachsprostý zřejmě neaditivovaný olej tak pilám nevadí.
Naposledy upravil(a) Zralok dne 06 led 2009, 22:24, celkem upraveno 1 x.
+ nějakej VW k tomu

Trdlo

Příspěvek od Trdlo » 06 led 2009, 22:06

Oddělil jsem to. :wink:
M6AD jde v pohodě, já psal že ne 10W40, nebo MN8Ad, jak chceš. Ten eko je hroznej jen v případě, že zůstane dlouho v pile. Zatuhne a oddělá čerpadlo. Taky jsem používal kuchyňský olej ale nemaže až tak dobře. Takže já jedu na eko, bo stejně vždycky vypatlám nápně komplet.
K tomu jeho zdroji, to maj tady kluci taky, ale je to olej M6AD. U něj je fakt jedno jestli jedeš novej bo vyjetej.
A nakonec, nejsem a nebyl jsem dřevorubec, ale topím jen dřevem a kělám na topnou sezonu cca 20m3 dřeva, tak toho času s pilou v ruce strávím taky dost. :D
Taky záleží na tom co máš za pilu, třeba čerpadla v novejch Husquarnách jsou strašně náchylný na kvalitu řetězových olejů, oleo-macy maj šílenou spotřebu oleje, stihlka naopak krásně malou, partnerky a johnseredy jsou takový olejový průměr. Zkousnou cokoliv.
END

Zralok

Příspěvek od Zralok » 06 led 2009, 22:23

No víceméně se v názorech shodujeme. On ten vyjetý už asi ty aditiva nemá nebo jen málo a pile to už asi nevadí. A ten příbuzný má tuším starší Husqvarnu.
+ nějakej VW k tomu

Trdlo

Příspěvek od Trdlo » 06 led 2009, 22:26

Jj, shodujeme, jen jsme si to potřebovali vysvětlit. :wink: Já mám taky Husquarnu 45 a 345. :wink: A k tomu malýho oleo-maca (mountfield) na větve, když lezu na strom, bo je krásně lehounkej a na palety na zahradě (kámoš mě úspěšně zásobuje).
END

Odpovědět